Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност за

...
Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност за
Коментари Харесай

Коронавирусът свали леко цената на "Гражданска отговорност"

Коронакризата е довела до поевтиняване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност "  за автомобилистите през последните месеци, демонстрира проучване на електронната платформа 24ins.bg.

Ако през януари средната цена за нови клиенти е била 328 лева, то през юни тя към този момент е 320 лева Отделно застрахователните компании дават отстъпки на старите си клиенти за възобновяване на полиците при тях, показват от 24ins.bg. Компаниите, които са подхванали най-осезаемо намаление на застраховките1 са " Левинс ", " Булинс ", " Евроинс ", " Дженерали ", " Алианц ".

Спадът в цената на " Гражданска отговорност " е единствено 2.6%, само че понижение на наложителната застраховка от дълго време не е имало. През последните години тя непрестанно върви нагоре, като единствено за 2017-2019 година скокът е над 50%.

За да наблюдава цената на застраховката при изследването си, 24ins.bg взима поради възрастта на водачите, населеното място по регистрация на автомобила, обема на мотора и дали притежателят е физическо или юридическо лице.

От данните излиза наяве, че през първото полугодие най-много е поевтиняла застраховката за дългогодишните водачи (на възраст над 45 г.) - за тях спадът от началото на годината е над 3.6% до междинна цена сега от около 275 лева. 

Средно 425 лева струва полицата за младите шофьори до 25-годишна възраст, като от началото на годината понижението е с 2.18%. За водачите сред 25 и 45-годишна възраст средната цена на " Гражданска отговорност "  за първите шест месеца е към 281 лева

Докато през първите три месеца на 2020 година за леки коли, благосъстоятелност на физически лица, цените стартират от 208.08 лева и доближават 1024.33 лева, то в идващите три месеца цените се намаляват. Най-ниската цена е 194.95 лева, а най-високата - 1021.78 лева Същото важи и за юридически лица - най-високата цена в първите три месеца на годината е 578.59 лева, след което се следи спад до 562.27 лева

Според размера на двигателя цената за застраховката е най-висока за мощ над 2500 куб. см. - междинна цена за първото шестмесечие от 418.72 лева, като отбелязва 3.27% спад от началото на годината.

Най-скъпи застраховки заплащат водачите в най-бедните райони на страната, излиза наяве от проучването. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Благоевград, където междинната цена на " Гражданска отговорност " през юни е 345 лева В тази група се прибавят още Перник, Добрич и Силистра.

За водачите на коли, регистрирани в областите Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Софийска, междинната цена на " Гражданската " е най-ниска - към 300 лева

За София, която е най-рисковият за шофиране град, през първото полугодие застраховката коства средно 341 лева

ПАЗАР

Застрахователният пазар не регистрира огромен срив в продажбите по време на изключителното състояние. Приходите на застрахователните компании за първите четири месеца от началото на годината възлизат на 805 млн. лева - единствено с половин % по-малко от същия интервал на 2019 година Това демонстрират данните на Асоциацията на българските застрахователи. От автомобилните застраховки приходите доближават 200 млн. лева - към 25% от всички приходи. В същото време изплатените компенсации са 257 млн. лева - с 4.8% повече на годишна база. 

Доброто си показване застрахователните компании изясняват с дигитализираните услуги, както и с предоставените опции за завеждане на вреди онлайн и удължените срокове са завеждане на вредите.

След автомобилните застраховки на второ място в приходите се подрежда застраховката на дома - от пожар и естествени бедствия и от кражба. Рязко спадат продажбите на застраховките „ Помощ при пътешестване “, защото пътуването бе лимитирано в този интервал, както и застраховките при заболяване. В същото време поради пандемията застрахователите са въвели нови услуги като да вземем за пример покриване на разноските за лекуване на Covid-19 в чужбина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР