Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.Като причини

...
Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.Като причини
Коментари Харесай

Нинова потвърди оставката си, но Конгресът на БСП може да не я приеме

Корнелия Нинова удостовери оставката си пред Конгреса на Българска социалистическа партия.

Като аргументи за изборната злополука на левицата през 2021 година Нинова  посочи коронавирус пандемията и машинното гласоподаване, както и вътрешните битки в партията. Упрекна и някои социалисти, въпреки да не ги назова поименно, че " скрито или не чак толкоз работили против партията и в поддръжка на други политически субекти ". Смесили се политически и стопански ползи, а имало и едва организационно положение по места, както и неточности в медийната политика.

" Аз поех отговорността и подадох оставка - през днешния ден я удостоверявам пред вас ", акцентира Корнелия Нинова.

Следващият акцент в речта и пред Конгреса на Българска социалистическа партия бе присъединяване на партията в четворната ръководеща коалиция. 

Ние имаме своите хрумвания и започнахме добре с първите стъпки в ръководството да ги отстояваме, те да стават забележими и да стават държавна политика, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Ние имаме хора на всички нива, готови за ръководството, остават ни дейностите, добави тя.
Ние сме изправени пред предизвикването да покажем нов честен облик на Българска социалистическа партия, а през ръководството да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ ", добави Нинова.

Сред настоящите тематики, които Нинова засегна в изявлението си, бяха преизчислението на пенсиите, разговора с Република Северна Македония, напрежението сред Русия и НАТО към Украйна.

Не желаем да бъдем въвличани във война, настояваме да се понижи напрежението и разногласията да се вземат решение с дипломатични средства, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия

Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет. Този въпрос не е дискутиран и няма решение на държавното управление, сподели Нинова и разяснява, че всички изразени дотук отзиви са персонални.

" Вчера не декларирахме позиция, тъй като през днешния ден имаме нашия най-голям конгрес и е добре да обсъдим тук този въпрос, уточни тя. Българска социалистическа партия сме избрали своя път още през 2004 година, когато сме решили да подкрепим участието на България в НАТО. Това е реалност, само че България е суверенна и самостоятелна страна и взима решенията си независимо и вън от всякаква непозната интервенция, без значение от кое място идва ", сподели Нинова.

Тя прочете записаното в съдружното съглашение за актуалното държавно управление за взаимоотношенията ни с Русия и помоли сътрудниците да се придържат към текстове, които са подписали всички дружно.

Българска социалистическа партия и " Българска социалистическа партия за България " няма да отстъпим от декларацията на 44-ото Народно заседание и контракта за добросъседство с Република Северна Македония, сподели още Корнелия Нинова. Преговорите на РСМ за участие в Европейски Съюз не могат да станат за сметка на българския народен интерес и историческата истина, не могат да станат до момента в който има език на омразата и дискриминация по отношение на жители с българско съзнание, регистрира тя и прикани за придържане към съдружното съглашение, в което е записано опазване на единната позиция на България във връзка с РСМ и надграждането й в градивен дух.

2/3 от Конгреса желаят Нинова да остане ръководител

От Благоевград потегли подписка в поддръжка на Корнелия Нинова. Хората желаят Конгресът да не установи оставката и Нинова да остане ръководител на партията. От доста структури поддържат тази подписка и мисля към 2/3 от делегатите на Конгреса. Но това всичко ще се обяснява вътре, обяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова преди съвещанието на Конгреса на партията.

По нейните думи подкрепящите подписката стъпват на обстоятелството, че Корнелия Нинова е превела партията през доста тежки интервали. " Вчера бяхме извънредно зарадвани от тези 20 милиарда лева в Бюджет 2022 за обществени действия - нещо, което Българска социалистическа партия в никакъв случай не е постигала, даже когато е била мандатоносител ", уточни Анастасова. 

За такава подписка от структурите на партията удостовери и министърът на туризма и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов. 

Той акцентира, че дали оставката на Корнелия Нинова ще бъде призната или не, ще реши болшинството на Конгреса.

" Всеки трус във всяка една от партиите, които вземат участие в обединението на ръководството, неизбежно води до разтърсване в самото държавно управление. Това е и един от главните претекстове на нашите приятели, които желаят тази оставка да бъде отхвърлена ", сподели още Проданов. 

Крум Зарков: Корнелия да извърши обещанието си с оставка

Единственият явен съперник на Нинова -  Крум Зарков, прикани председателката да извърши обещанието си за оставка.

" Не би трябвало да си заравяме главата в пясъка, а би трябвало напълно умерено да отворим процедура, на която разнообразни претенденти да изложат своите тези, своите визии, своите хрумвания и в последна сметка партията да реши пътят, по който ще поеме ", добави той.

Според думите му, този път може да е нагоре и в случай че Нинова държи на думата си, би трябвало да продължи по пътя, който самата тя начерта, а точно да подаде оставка и да отвори директен избор, на този директен избор да се кандидатират всички, които имат това право.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР