Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни

...
Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни
Коментари Харесай

ДАЛАВЕРА: Доц. Георги Костов разкри как Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва не с калинки, а с колорадски бръмбари

" Корнелия Нинова желае да овладее продажбата на дърва с партийни хора.
Не калинки, а колорадски бръмбари имат интерес от публичните поръчки за техника за транспорт и дърводобив, счита някогашният заместник-министър на земеделието и горите доцент Георги Костов.

Министерството на земеделието отстранява медиаторите в търговията с дърва. Тя ще се реализира в хранилища на държавните горски и ловни стопанства. В момента работят 17 такива склада, като се чака да бъдат общо 56. Там дървата ще се продават без надценки и такси за жителите.

„ Дървата освен ще се продават на себестойност, само че ще бъдат закарани до хората които имат потребност от тях, безплатно, което на процедура е непазарно и съставлява скрита държавна помощ към тези хора “, разяснява пред БНР доцент Георги Костов, учител в Лесотехническия университет и някогашен заместник-министър на земеделието с сектор " Гори ".

Министерството на земеделието отстранява медиаторите в търговията с дърва.
Подобна процедура няма в нито една страна от Европейски Съюз, добави той.

По думите му зад положителната концепция да се подкрепят небогати хора с ниски пенсии или в дребни обитаеми места се реализират няколко цели. Една от тях – държавните предприятия ще бъдат натоварени с неприсъщи разноски, които ще ги извадят от икономическо равновесие и ще се наложи те да вземат заеми, с цел да поемат своите разноски, тъй като по закон не могат да банкрутират.

Когато държавните предприятия изземат функционалността на частния бизнес, разгласен за неприятен, се заличава зял бранш, като се споделя, че страната ще прави тази работа, означи доцент Георги Костов, съгласно който в този момент се втълпява още веднъж концепцията за неприятния господар.

Това е извънредно лява политика и извънредно лява мярка, счита преподавателят. Според него Корнелия Нинова „ желае да овладее “ процеса на продажбата на дърва по себестойност с „ партийни хора “. Ако се овладее този развой от избрани политически сили, те ще могат „ да командват парада “, аргументира се той.

Броят на складовете е извънредно непълен, регистрира още доцент Костов.

Около 50% от цената на дървата, доставени до съответното жилище, са разноски за превоз, труд, товарене и разтоварване, уточни Георги Костов.

Дърводобивните компании са подценени от ръководството като проблеми и развиване, посочи още преподавателят. Според него частните компании в дърводобива у нас разполагат с примитивна техника, останала от 80-те и 90-те години.

„ Защо би трябвало една неприятна процедура на кметовете, вместо да бъде следена по-внимателно, да бъде конфискувана, с цел да се управлява от различен? Това ми наподобява на „ стани, да седна “.

Доц. Георги Костов изрази мнение, че става дума за лобистки ползи.

„ Вероятно от някои среди, които поучават госпожа Нинова и не са калинки, а бих ги нарекъл напряко колорадски бръмбари, са свързани с публичните поръчки, които ще се проведат, за милионно закупуване на техника – транспортни средства, профилирани машини за рандеман, които публични поръчки са доста забавни за тези колорадски бръмбари и те ще им донесат съответните комисионни. “

„ От гори почнаха да схващат, както от футбол, всички в България “, заключи Костов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР