Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не трябва

...
Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не трябва
Коментари Харесай

Д-р Милен Врабевски: Коридор №8 трябва да бъде продължен към Молдова и Украйна, където живеят българи


Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не би трябвало да се разшири и на север по посока на Молдова и Украйна, където живеят огромни маси българи. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Милен Врабевски.

БГНЕС: Д-р Врабевски, очевидци сме на една извънредно забавна самодейност с присъединяване на деца, тя е за Коридор №8. Как тези деца възприемат този значим стратегически обект, който би трябвало да свърже България с Македония и Албания, а и в по-широк проект с Италия и страните от Кавказ?

Д-р Милен Врабевски: Благодаря ви за интереса. Много съм благополучен, че се интересувате от проблемите на Коридор № 8, тъй като това е наше общо европейско бъдеще и би трябвало всички да сме съсредоточени върху тази тематика, която не е добре показана към момента в обществото. Искаме да сложим фокус върху нея и затова поставяме тези старания тук. Ако наблюдавате по-внимателно активността на Фондация „ Българска памет ”, ще видите доста забавни начинания, които са или всеки месец, или от време на време даже всяка седмица. За последните 9-10 месеца това е нашият трети следващ взаимен семинар единствено с децата от Македония, който е финансиран напълно от мен и моята фондация.

Поканил съм към 50 души – посетители от Македония, 35 деца и 15-тина души – шефове на учебни заведения, преподаватели и шефове на екипи от преподавателския състав. Хора, които са работили върху следващата ни оповестена тематика за есе. Децата към този момент писаха за Светите братя Кирил и Методий, за 11-а Македонска дивизия и Никола Вапцаров. Въпреки че съм с десни убеждения, обръщам внимание и на Никола Вапцаров поради публичния интерес. Трансграничното съдействие би трябвало да включва всичко общо, в това число имената на учебни заведения, които примерно са едни и същи, като Никола Вапцаров.

След тези начинания, ние направихме една, която считам за най-важна досега. Тя е за „ Ползите от Коридор номер 8 ”. Тази вероятност е напълно европейска. Тук няма две отзиви по въпроса по отношение на значимостта, смисъла, стратегическия метод, въобще всичко това, което прави този план основен. Той би могъл да бъде съответно финансиран и да бъде един извънреден късмет за нас – кулоар изток-запад, който с изключение на директните стопански изгоди, да докара и до едно свързване на диаспора, наша историческа, останала без да зависи от нея отвън границите на прародината. По този метод ние демонстрираме още веднъж грижа и за личната си диаспора, за нашите братя и сестри отвън границите на България, както и за европейската интеграция в същинския й смисъл. Тоест нещо, което носи директни изгоди за обществото.

Изключително сме щастливи, че тематиката за Коридор №8 се радва на огромна известност измежду младежите. Като видите какъв брой надарени са тези деца, ще разберете откровеното ми предпочитание да влагаме в тях. Ние влагаме в стопанска система на знанието и в надарени младежи от доста време. Но тук особено слагаме акцента за това, тъй като метода, по който сме сложили тематиката, децата стартират да вършат извънредно задълбочено проучване на тематиката, като най-големият акцент е да учат България, нейната стопанска система, нейната история, нашите исторически връзки. И по този метод да разберем истината, че в действителност сме имали обща история и че в действителност границата дели еднакъв народ – от двете страни на границата са едни и същи хора. В изискванията на евроинтеграция ние нямаме никакви други искания, желаеме общо европейско бъдеще. Щастливи сме да финансираме три дни наличие на децата тук, с богата културна стратегия, а те както видяхте демонстрираха доста задълбочени познания, както за България, по този начин и за трансевропейските коридори и за същността на този план – Коридор №8 - какъв брой и какви тъкмо изгоди ще донесе за обществата през страните, през които минава.

В умозаключение желая да благодаря на всички, които се включиха интензивно и с изключение на сътрудниците от Фондация „ Българска памет ” и институциите, които най-малко морално ни поддържаха – представители на външно министерство, на съвсем целия дипломатически корпус, на транспортното министерство, чиито шеф на плана Коридор №8 ще участва. Те са наша опора несъмнено, само че без дейното подпомагане и присъединяване на тези деца, без тяхната сърдечна и въодушевена поддръжка на нашата самодейност, нямаше да се случат толкоз добре нещата.

БГНЕС: Някои от концепциите на децата, които са в тези есета, могат ли да бъдат употребявани от политиците? Какво ви направи усещане?

Д-р Милен Врабевски: Че децата са доста по-прозорливи от нас. Не се считам за част от политическата класа, само че бих поканил нейни представители, с цел да се понаучат малко от тези деца и да видят какво значи загрижени за личното им бъдеще, млади интелигентни ерудирани персони, които имат предпочитание да държат живота в ръцете си и да градят бъдещето си. И вместо да се страхувате за него, просто го изобретете, както обичам да споделям. Тоест тези младежи имат предпочитание да изградят своето бъдеще с всички благоприятни условия, които нашият много напреднал към този момент цивилизован свят дава. Затова тези деца подхождат с подобен възторг, те схващат, че не са инцидентно на този свят и че тяхното мнение важи. Затова желая и те да упражнят един по този начин лек и образован напън върху политиците, изключително в личната си страна в Македония, да не е просто скоростен път, както е плануван сега – с едно платно и една спешна лента и с една жп линия, а да е същинска автомагистрала, да е същински транспортен кулоар от мегамащаб, да се разбере значимостта на този кулоар. Неслучайно имаме и представители даже от Азербайджан, от посолството им тук в София, тъй като по-нататък тези деца ще схванат какъв брой са значими доставките на енергийни източници, по-конкретно на природен газ.

Оттам към този момент потегля изключителният резултат от един подобен кулоар. От една страна - мощен стопански резултат, въпреки това, в случай че този кулоар малко се продължи, ние вършим връзка с нашите сънародници от Молдова и Украйна. Тоест задоволително е от Варна на север през Северна Добруджа, Румъния и оттова Молдова и Украйна. През тези страни може да мине коридорът с едни съответни европейски КПП-та. Това е и бъдеще за Източното партньорство - Молдова и Украйна не трябва да бъдат подценявани, те са също част от бъдещето на обединена Европа, а нашата диаспора там е доста мощна и значима.

БГНЕС: Д-р Врабевски, през последните дни безусловно тематиката за Коридор №8 стана доста настояща, търси се европейско финансиране, какво съгласно вас би трябвало да направи сега българското държавно управление?

Д-р Милен Врабевски: Да бъдат настоятелни според всички правила на евроинтеграцията и поддръжката от страните, от които това би могло да зависи. Първо, директните участници в Коридор №8, второ, страните, които към този момент са построили такива коридори и чиито резултати са видни за цялото общество и не на последно място допитване до обществата. Затова вършим ние тази среща тук, да се види отношението не обществото, на децата в Македония, по какъв начин те се отнасят към нещо, от което зависи тяхното и на цялата страна и район бъдеще. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР