Кореспондентът на руския държавен вестник Александър Гацак, който се е

...
Кореспондентът на руския държавен вестник Александър Гацак, който се е
Коментари Харесай

ДАНС: Обявеният за изгонване руският кореспондент вече напусна България

Кореспондентът на съветския държавен вестник Александър Гацак, който се е укривал цялостен месец в Руското посолство в София, към този момент е напуснал България.

Това излиза наяве от известие на ДАНС, които са издали заповедта за експулсирането му и възбраната за влизане на територията на Европейски Съюз още през септември 2023.

Гацак е напуснал страната през днешния ден, 1 ноември - ден по-рано " Российская газета " за първи път популяризира информация за абсурда с кореспондента си в България, а представителят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова заплаши страната с " ответни ограничения ".

През целия интервал нито българската, нито съветската страна съобщаваха, че обвинен за шпионаж отхвърля да напусне България.

От информацията на ДАНС излиза наяве, че претекстът за изгонването на Гацак е обвързван с негова " активност, представляваща опасност за националната сигурност на Република България ".

Заповедта за експулсирането му е издадена още на 20 септември. Паралелно с това се разви и абсурдът към изгонването на предстоятеля на Руската черква в София поради шпионаж. ДАНС не показват дали двата случая са свързани и в случай че да - по какъв начин.

На 29 септември Александър Гацак е свикан да получи заповедта за експулсирането в дирекция " Миграция ", а по-късно в ДАНС.

Вместо да се отзове на повикванията, той е решил да отиде в посолството на Елеонора Митрофанова, с цел да не бъде изпъден.

Наложило се е ДАНС да търси подпомагане от Министерството на външните работи на Мария Габриел. Как се е стигнало до развръзката и окончателното експулсиране на Гацак, също не излиза наяве от обществената информация.

" Държавна организация „ Национална сигурност " извършва своята активност при прецизно съблюдаване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични правила и полезности. Действията на Агенцията са ориентирани към отбрана на националната сигурност, а не към ограничение на свободата на словото и изразяването на мнение ", се споделя в позицията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР