Кораловите рифове, необходими за оцеляването на половин милиард души, е

...
Кораловите рифове, необходими за оцеляването на половин милиард души, е
Коментари Харесай

Коралите са обречени на изчезване

Кораловите рифове, нужни за оцеляването на половин милиард души, е прекомерно евентуално да са обречени на изгубване поради световното стопляне, даже в случай че задачите на Парижкото съглашение бъдат реализирани, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от ново изследване.

При приблизително повишаване на температурата с 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните равнища - най-амбициозната цел на Парижкото съглашение от 2015 година, повече от 99 % от коралите не биха могли да се възстановят от все по-честите талази от морски горещини, считат създателите на изследването, оповестено в сп. "PLOS Climate ".

Според откривателите, които са употребявали напълно ново потомство климатични модели, анализиращи океаните с разграничителна дарба от един квадратен километър, при стопляне с 2 градуса по Целзий, смъртността им ще бъде 100 %.

"Суровата реалност е, че няма безвреден предел на стопляне за кораловите рифове, които са дом на една четвърт от морския живот ", разяснява водещият създател на проучването Адел Диксън от университета на Лийдс, Англия.

"Дори и 1,5 градуса по Целзий са прекалено много за екосистемите, които са на първа линия на стоплянето ", отбелязва Диксън.

Целта на Парижкото съглашение е да ограничи стоплянето под 2 градуса по Целзий, по опция и под 1,5 градуса по Целзий.

На фона на възходящия топлинни талази, стихии и наводнения на планета, която до момента се е затоплила с към 1,1 градуса по Целзий, прагът от 1,5 градуса по Целзий де факто се е трансформирал в съществена цел. Според последния отчет на специалистите по климата (IPCC) той може да бъде доближат още към 2030 година

В предходния си отчет от 2018 година Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени предвижда изгубването на 70 до 90 % от коралите при повишаване на температурата с 1,5 градуса по Целзий и на 99 % при повишаване с 2 градуса по Целзий.

Според резултатите от новото изследване тези оценки са прекомерно оптимистични.

"Изследването ни демонстрира, че коралите по света ще бъдат още по-застрашени от изменението на климата, в сравнение с смятахме ", споделя Адел Диксън.

След епизод на избелване, обвързван с повишението на температурата на водата, рифовете нормално се нуждаят от най-малко 10 години, с цел да се възстановят, в случай че всички други фактори, като да вземем за пример качеството на водата, са "оптимални ", отбелязва Мария Бергер, различен създател на изследването.

Затоплянето, вследствие на което се усилват морските горещи талази, прави това време за възобновяване невероятно.

"Според нашите калкулации при повишение на температурата с 1,5 градуса по Целзий над 99 % от кораловите рифове ще бъдат изложени на нетърпим топлинен стрес, а при повишаване с 2 градуса по Целзий - 100 % ", споделя изследователката.

Според последните изследвания, вследствие на стоплянето и замърсяването 14 % от коралите са изчезнали сред 2009 и 2018 година, трансформирайки ярките подводни пейзажи с цветове и живот в гробища с избелели скелети.

През последните 25 години Големият бариерен риф в Австралия е претърпял пет огромни епизода на избелване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР