Коралите могат да бъдат защитени от избелване вследствие на свързаното

...
Коралите могат да бъдат защитени от избелване вследствие на свързаното
Коментари Харесай

Резистентни към топлината водорасли могат да защитят коралите от избелване

Коралите могат да бъдат предпазени от избелване в резултат на обвързваното с климатичните промени повишение на морските температури и да бъдат избавени посредством развъждане на по-резистентни към топлината водорасли, сочат резултатите от проучване, представени от в. "Дейли мейл ".

Учени от университета в Мелбърн взели водорасли от рифове и ги оставили във вода с температура 30 градуса Целзий, до момента в който не придобили по-голяма устойчивост към топлината. Водораслите били изложени на температури, които са сходни с провокиралите всеобщото избелване на корали в Големия бариерен риф през 2016 година и 2017 година След това били вкарани в корал и било установено, че те поделят с него по-голямата си устойчивост към топлината.

Големият бариерен риф избеля за трети път в границите на 5 години

Цветовете на рифа се дължат на водораслите, които живеят в тъканите на коралите. Когато водата е прекомерно топла, водораслото е пропъдено и това води до избелване. Било открито, че коралите с увеличена търпимост към топлината имат капацитета да лимитират следствията от избелването на корали, провокирано от морски топли талази. Учените създали коралите по-толерантни към дължащото се на покачването на температурите избелване, като поддържали поносимостта към топлината на живеещите в симбиоза в тъканите им микроводорасли.

Кораловото покритие към острови от Големия бариерен риф е намаляло на половина

Екипът изолирал микроводорасли от корали и ги отгледал в лабораторна среда. След това употребявал технология, обвързвана с излагането им на увеличаващи се температури за 4-годишен интервал. "След като микроводораслите бяха вкарани в ларви на корали, симбиозата сред водорасли и корали бе по-резистентна към топлината ", означиха учените.

Микроводораслите били изложени на температури, които са сравними с океанските по време на неотдавнашните летни морски топли талази, довели до избелване на корали в Големия бариерен риф, добавя Българска телеграфна агенция.

Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са "много неприятни "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР