Копирайтъри и озвучители губят работните си места заради евтиния “труд

...
Копирайтъри и озвучители губят работните си места заради евтиния “труд
Коментари Харесай

Творците вече биват заменяни от изкуствен интелект


Копирайтъри и озвучители губят работните си места поради евтиния “труд ” на генеративните AI (снимка: CC0 Public Domain)

Споровете до каква степен AI ще отнеме работата на хората не престават, а през това време от ден на ден компании опитват с генеративни логаритми. И някои от тях фактически стигат до решението да освободят служащите си и да спестят от заплати, употребявайки единствено принадлежности с неестествен разсъдък за креативен задания.

Доскоро Дийн Медоукрофт работи като текстописец в дребен маркетингов отдел. Задълженията му включват писане на известия до пресата, изявления в обществените медии и приготовление на друго наличие за неговата компания. В края на предходната година компанията показва система с изкуствен интелект (AI). „ По това време концепцията беше, че ще работи дружно с водещи текстописци, с цел да се помогне за ускорение на процеса – всъщност да рационализираме нещата “, споделя той.

По това време Медоукрофт не е изключително впечатлен от работата на AI. Текстовете са недодялани, като изоставени „ по средата на пътя “, еднообразни. Следователно наличието би трябвало да бъде проверявано от хората в отдела, не на последно място и с цел да се уверят, че не е било отмъкнато от някъде другаде.

Но AI е бърз. Това, което може да отнеме на текстописец сред 60 и 90 минути писане, системата с AI го написа за 10 минути – или дори по-малко. Така към четири месеца след въвеждането на AI четиричленният екип на Медоукрофт изведнъж бива скъсен.

Медоукрофт не може да бъде сигурен, само че е съвсем уверен, че AI ги е заменил. „ Наистина се смеех на концепцията изкуственият разсъдък да размени писателите или да повлияе на работата ми, до момента в който не се случи “, сподели той.

Тенденцията, която до неотдавна звучеше неуместно, в този момент е реалност, изключително след най-новата серия разработки на база AI, която се появи в края на предходната година – в частност когато OpenAI започва ChatGPT. Подкрепен от Microsoft, ChatGPT може да дава рационални отговори на въпроси и може за минути да генерира есета, речи, предписания.

Не е единствено Microsoft. И други софтуерни колоси се борят да пуснат свои лични системи – Гугъл да вземем за пример започва Bard през март. Въпреки че не са съвършени, такива системи се самообучават непрекъснато. Те вършат това въз основа на океан от данни: всичко, налично в интернет. Това е количество информация, което е невероятно за обгръщане от вниманието на който и да е човек.
още по темата
В резултат, много работни места могат да се окажат изложени на риск. По-рано тази година отчет на Goldman Sachs уточни, че AI евентуално може да размени еквивалента на 300 милиона работни места на цялостен работен ден.

Загубите на работни места няма да обзет еднообразно в цялата стопанска система. Някои браншове ще са по-засегнати от други. Според отчета, 46% от дилемите в административните и 44% в правните специалности могат да бъдат автоматизирани от генеративните AI. За сметка на това единствено 6% от специалностите в строителството могат да бъдат автоматизирани по този метод – и 4% в поддръжката.

Пак съгласно същия отчет, въвеждането на AI може да увеличи продуктивността и растежа и може да сътвори нови работни места. Нима?!

Този месец IKEA разгласи, че от 2021 година насам е преквалифицирала 8500 свои чиновници, които са работили в нейните кол-центрове като консултанти по дизайна. Мебелният колос споделя, че 47% от потребителските позвънявания в този момент към този момент се обработват от AI. Той е наименуван Billie.

Въпреки че IKEA не рапортува за съкращения и закриване на работни места вследствие на потреблението на AI, развиването на генеративните AI кара доста хора да се тревожат. Скорошно изследване на Boston Consulting Group (BCG), което интервюира 12 000 служащи от целия свят, откри, че една трета се тормозят, че ще бъдат сменени на работа от AI. Естествено, личният състав на „ първа линия “ се безпокои доста повече от мениджърите.

Джесика Апотекър от BCG споделя, че това частично се дължи на страха от незнайното. „ Когато погледнете водачите и мениджърите, повече от 80% от тях употребяват AI най-малко на седмична база. Когато погледнете личния състав на първа линия, този % пада до 20%. Тоесът, неналичието на познаване на технологията поражда доста повече безпокойствие и угриженост по отношение на резултатите “.

Но успокоението не трябва да приспива бдителността ни. Докато статистиките и анализаторите не престават да спорят с обстоятелства и числа, хората, които губят работата си поради AI, стават от ден на ден.

В продължение на три месеца предходната година Алехандро Грауе работи по озвучаването за известен канал в YouTube. Това за него наподобява обещаваща тенденция на работа. Цял канал в YouTube, който е на британски, би трябвало да бъде озвучен на испански. Когато обаче се връща от отмора в края на предходната година, Алехандро е сюрпризиран: каналът в YouTube качва нов видеоклип на испански – подобен, върху който мъжът не беше работил.

„ Когато го пуснах, това, което чух, не беше моя глас, а глас, генериран от изкуствен интелект. Много зле синхронизиран беше гласът зад фрагмента. Беше извънредно. И си помислих: какво се случва тук? “ Телефонно позвъняване до студиото, за което работи Алехандро, удостоверява най-лошото. Клиентът желае да опитва с AI, тъй като му е по-евтино и по-бързо.

Експериментът, в последна сметка, се оказва несполучлив. Зрителите се оплакват от качеството на гласа зад кадър и в последна сметка каналът взема решение да смъкна видеоклиповете, които включват гласа, генериран от AI.

Но хора като Алехандро не намират това за успокоително. Сега той си търси друго занятие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР