Копието бе дарено на Регионалния исторически музей в Бургас, където

...
Копието бе дарено на Регионалния исторически музей в Бургас, където
Коментари Харесай

Посмъртна маска на Апостол Карамитев бе представена за първи път в Бургас


Копието бе дарено на Регионалния исторически музей в Бургас, където ще бъде съхранявано и налично за посетителите, написа Българска телеграфна агенция. Събитието се състоя във вторник вечер след прожекция на кино лентата " Бялата стая " (1968) във връзка отбелязването на 100 години от рождението на Апостол Карамитев в родния му град.

За съществуването на истинската посмъртна маска се схваща инцидентно по-рано тази година, по време на фотосите на документален филм за специалностите в бургаския спектакъл. По лентата работят режисьорът Слави Георгиев, операторът Христо Димитров-Хиндо и Кристина Ингилизова. След Димитър Коклин тя е била съхранявана от артиста Емил Марков, който по-късно я дава на гримьора на театъра - Стоян Караманов.

Видимо разчувствуван след прожекцията на кино лентата, артистът Емил Марков коленичи и целуна сцената на театъра, след което в резюме описа по какъв начин в действителност истинската гипсова отливка попада в него.

" Историята е доста човешка. Като кино лентата, който видяхме. Докато бях в бургаския спектакъл, ме канеха и вървях да фотографирам много филми. По време на фотоси се срещнах с великия гримьор Димитър Коклин. Станахме другари, съприказчици. По време на " Боянският занаятчия ", с него и с художника Борислав Чуканов, оставахме след фотоси дружно да рисуваме икони за идващия ден и по този начин един ден Митко Коклин ми сподели: " Емо, ти си от бургаския спектакъл. Аз направих посмъртната маска на Апостол Карамитев и мисля, че мястото ѝ е в Бургас ". Тази маска няколко години седнал съм на библиотеката в дома ми и един ден се видяхме със Стоян Караманов. Казах му, че маската е в мен, и че желая да я дам на него, с цел да бъде в бургаския спектакъл. Кратка, човешка история ", описа Марков.

" Петдесет години след нейното основаване, тази маска възкръсна от пепелта на бургаския спектакъл. И, за наслада, в този момент ще има дълготраен живот, с помощта на бургаския музей ", разяснява гримьорът Стоян Караманов.

" Имах шанса Стоян да ми опише за маската и изобщо да разберем, че тя съществува. Беше в един инцидентен диалог. Докато снимахме, имаше една неловка пауза, в която взех решение да се похваля, че познавам Димитър Коклин и, че няколко години съм живял на един етаж с него. Тогава Стоян Караманов ми я сподели за първи път ", описа операторът Христо Димитров-Хиндо. Допълни, че, с помощта на заместник-кмета по просвета, туризъм и спорт - Диана Саватева, община Бургас е поела настоящите разноски по основаването на отливката. Тя е на скулптора Никола Станчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР