Копенхаген. Вариантът на COVID-19 Омикрон е на път да зарази

...
Копенхаген. Вариантът на COVID-19 Омикрон е на път да зарази
Коментари Харесай

СЗО: Твърде рано е Covid-19 да бъде третиран като грип

Копенхаген. Вариантът на COVID-19 Омикрон е на път да болести повече от половината европейци, само че към момента не би трябвало да се преглежда като грипоподобно ендемично заболяване, заяви Световната здравна организация (СЗО), представена от Reuters .

В Европа са регистрирани повече от 7 милиона новосъобщени случаи през първата седмица на 2022 година, което е повече от двойно нарастване за интервал от две седмици, съобщи шефът на СЗО за Европа Ханс Клуге на брифинг.

„ При тази скорост Институтът за здравни индикатори и оценка предвижда, че повече от 50% от популацията в района ще бъде инфектирано с Омикрон през идващите 6-8 седмици “, сподели Клуге, базирайки се на проучвателен център в Университета на Вашингтон.

Петдесет от 53 страни в Европа и Централна Азия са записали случаи на по-инфекциозния вид, сподели Клуге. Появяват се обаче доказателства, че Омикрон визира горните дихателни пътища повече, в сравнение с белите дробове, причинявайки по-леки признаци от предходните разновидности.

Но СЗО предизвести, че към момента са нужни повече изследвания, с цел да се потвърди това.

В понеделник министър-председателят на Испания Педро Санчес сподели, че може би е време да се промени метода, по който се прави оценка еволюцията на COVID-19 и да се употребява вместо това способ, сходен на грипа, защото неговата смъртност е намаляла.

Това би означавало отнасяне на вируса като ендемично заболяване, а не като пандемия, без да се записва всеки случай и без да се тестват всички хора със признаци.

Но това е „ надалеч “, сподели на брифинга старшият чиновник на СЗО по незабавни случаи за Европа Катрин Смолууд, добавяйки, че ендемичността изисква устойчиво и предвидимо предаване.

„ Все още имаме голямо количество неустановеност и вирус, който се развива много бързо, налагайки нови провокации. Със сигурност не сме сега, в който можем да го назовем ендемичен “, безапелационна е Смолууд.

„ Може да стане ендемичен с времето, само че закрепването на това до 2022 година е малко мъчно на този стадий.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР