Копенхаген. Ваксината срещу COVID-19 на Moderna крие малък риск от

...
Копенхаген. Ваксината срещу COVID-19 на Moderna крие малък риск от
Коментари Харесай

Le Figaro : Мащабно проучване потвърждава връзката между ваксината на Moderna и редките сърдечни проблеми

Копенхаген. Ваксината против COVID-19 на Moderna крие дребен риск от сърдечни проблеми, само че без съществени последици, демонстрира изследване, извършено измежду цялото население на Дания. Резултатите от проучването, оповестено в British Medical Journal (BMJ), също регистрира сърдечни опасности, свързани с имунизацията Pfizer, само че единствено при дами, отбелязва френският вестник Le Figaro .

„ Ваксинацията с (Moderna) е обвързвана с по-висок риск от миокардит или перикардит при датчани, най-вече на възраст 12-39 години “, обобщават създателите.

Миокардит и перикардит са възпаления на сърцето. Първото визира миокарда, основнит сърдечен мускул, а вторият - перикарда, мембраната, която обкръжава сърцето. Тези изводи са в сходство с предходни изследвания, които накараха няколко здравни управляващи, в това число тези във Франция и Дания, да преустановят използването на имунизацията Moderna измежду по-младите. Исландия даже забрани използването й като цяло. Изследването е първото по рода си, осъществено измежду популацията на цяла една страна, като Дания е отпред в събирането и потреблението на данни за публичното здраве.

Според проучването рисковете от миокардит/перикардит наподобяват три до четири пъти по-високи при употребилите Moderna през месеца след имунизацията, в сравнение с при имунизираните с Pfizer/BioNTech. Що се отнася до последната, „ той не е обвързван с по-висок риск от миокардит или перикардит, с изключение на при дамите “, означават откривателите, признавайки, че са сюрпризирани от това умозаключение. Във всеки случай заключенията са, че тези сърдечни проблеми остават редки, в това число и при имунизираните с Moderna под 40 години, защото единствено при към 0,005% са регистрирани проблеми. Важно е да се означи, че те са били най-вече леки и не са следени гибел или прекъсване на сърцето при имунизирани с миокардит или перикардит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР