Копенхаген. Датският апелативен съвет по околната среда и храните не

...
Копенхаген. Датският апелативен съвет по околната среда и храните не
Коментари Харесай

ТАСС: Дания отмени разрешението си за строителството на газопровода Baltic Pipe

Копенхаген. Датският апелативен съвет по околната среда и храните не удостовери разрешителното, издадено от Агенцията за запазване на околната среда за построяването на газопровода Baltic Pipe, оповестява датският оператор на транспортната система Energinet, предава ТАСС .

„ На 12 юли 2019 година Датската организация за запазване на околната среда издаде екологично позволение за построяването на Балтийската тръба. На 31 май 2021 година Апелативният съвет по околната среда и храните отхвърли да издаде позволение “, се споделя в изказването.

Причината за анулацията на разрешителното е незадоволителното познаване на казуса с опазването на дивата природа по време на полагането на тръбите. Проектът получи екологично утвърждение още през 2019 година, а работата по построяването на газопровода към този момент е в разгара си. Сега тя ще бъде спряна.

Заместник-директорът на Energinet Мариан Краг, разяснявайки решението на Апелативния съвет, отбелязва, че разрешението за градеж е издадено с ангажимента, че се изисква цялата работа „ за обезпечаване на висококачествени условия на живот [за животните] живеещи в региона на газопровода “.

„ Но в този момент Апелативният съвет споделя, че всички тези ограничения е трябвало да бъдат създадени още преди издаването на екологичното позволение “, написа Краг.

Операторът на полската газопроводна мрежа Gaz-System разгласи при започване на май, че се готви да стартира през лятото да поставя морския сектор на Baltic Pipe под Балтийско море. От там потвърдиха, че строителството на газопровода е в развой на създаване в сухопътната и офшорната част на плана: през април тази година на полското крайбрежие стартира продупчване на тунел за газопровод.

Аналогичните действия в Дания трябваше да стартират напълно скоро. От предходната година проучвателен кораби ревизират маршрута за невзривени муниции и опасения за околната среда. През лятото три морски плавателни съда трябваше да стартират да прокарват към 274 км от газопровода под Балтийско море.

Baltic Pipe е план за газопровод, който би трябвало да свърже залежи на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът планува взаимното свързване на норвежката и датската газопреносни системи, разширението на инфраструктурата на Дания и Полша, както и построяването на тръба, която ще свързва двете страни по дъното на Балтийско море. Планираният потенциал на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно. Полските управляващи имат намерение да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.

Gaz-System построява газопровода в съдействие с датския оператор на транспортна система Energinet. Датският сътрудник по плана ще построи газова компресорна станция в Евердруп, ще разшири вътрешната транспортна система и ще я свърже с газопровода Europipe II, който минава по дъното на Северно море. Gaz-System дава отговор за построяването на морски газопровод под Балтийско море, свързващ крайбрежията на Дания и Полша, както и за развиването на националната транспортна система.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР