Координационен център Пловдив – Украйна започва работа в Областната администрация

...
Координационен център Пловдив – Украйна започва работа в Областната администрация
Коментари Харесай

Координационен център Пловдив – Украйна

Координационен център Пловдив – Украйна стартира работа в Областната администрация на Пловдив област.

Центърът ще синхронизира работата на локалните управляващи, районните държавни органи и неправителствени организации, с цел да може да бъде оказана навременна и пълноценна помощ и поддръжка на украинските жители, бягащи от войната, които идват на територията на област Пловдив.

Това заяви регионалният шеф на Пловдив област Йордан Иванов, по чиято самодейност се организира координационна среща с кметове на общини в Пловдив област, представители на администрацията, на държавните институции, неправителствения бранш, работодатели, синдикати.

Ще бъде основана действителна среда на институциите за работа, като Центърът ще събира и дава информация за всички вероятни запаси за настаняване на украински жители, ще поддържа акцията на Българския червен кръст (БЧК) за филантропична помощ, ще координира дейности, свързани с споразумяване на трудови правни отношения на украински жители, според метода им на престояване на територията на Република България, ще поддържа връзка с институциите в просветителната система, обезпечаване на работни места и други

Координационен център Пловдив – Украйна открива и денонощна телефонна линия за връзка – номерът е  032/ 605-550

Имейл адресът за връзка, информация и въпроси към Центъра е [email protected]

Работа на Координационен център Пловдив – Украйна в другите сфери:
Ресурси за настаняване:  Ежеседмично ще бъдат събирани и обновявани данни за ресурсите за настаняване на украински жители. Информация ще бъде събирана от БЧК – за предоставените частни домове за настаняване, от всички общини на територията на Пловдив област, от други организации и жители, искащи да оказват помощ. Всичко това ще бъде съхранявано Координационния център и ще бъде предоставено при нужда. Трудови правни отношения:  Инспекцията по труда,заедно с Областната администрация, ще оказват цялостна институционална поддръжка както на пристигналите в региона украински жители в потребност, по този начин и на пловдивския бизнес, с цел да може законно тези хора да бъдат въведени в пазара на труда. Образование:  Директорът на Регионалния инспекторат по обучение Антоанета Пакова поема уговорката да подсигурява, че няма да има дете на територията на региона, без значение от статута му на престояване и от това дали приказва български език или не, което да не бъде въведено в българската просветителна система. Бизнес:  Координационният център ще работи в тясно съдействие с „ Тракия икономическа зона “ и „ Бизнесът за Пловдив “, откъдето към този момент са и обезпечени 100 работни места с опция за настаняване за жители от Украйна. Кампания на БЧК:  На  ул. „ Стойчо Мушанов “ 48  ще бъдат събирани дарения за украински жители. Ще се одобряват само нови облекла и обувки, спално долни дрехи и завивки, които компромисно могат да бъдат и употребявани при изискване, че са добре хигиенизирани, всевъзможни хигиенични материали, палатки, отоплителни уреди, фенери и генератори. Българския червен кръст има цялостна подготвеност след събирането и пакетирането на даренията да ги изпрати до нужните точки в Украйна. На този стадий не е на разположение нужда от събиране на хранителни артикули, по тази причина и организацията не ги приема, само че има подготвеност за старт на акция, в случай че се наложи.
Има обезпечена в съгласуваност с Центъра Пловдив-Украйна опция за психическа поддръжка на телефонен номер  0800 114 66 .

Средства могат да бъдат дарени чрез  SMS до номер 1466  (цена 1 лева.) към всички мобилни оператори.

Разкрита е и дарителска сметка на БЧК за потърпевшите от рецесията в Украйна:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД 

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF
Здравеопазване:  В УМБАЛ „ Пловдив “ АД Пловдив има разкрити 50 кревати за възрастни и 10 за детско и неонатологично лекуване, които ще бъдат изцяло безвъзмездни за оказване на здравна помощ и лекуване на украински жители. УМБАЛ „ Св. Георги “ също е в подготвеност да разкрива кревати при нужда. Служби за сигурност: Структурите на службите за сигурност са в подготвеност да дават логистична, транспортна и всевъзможен тип поддръжка, според компетенциите им.
Координационен център Пловдив – Украйна ще работи в синхрон с Министерския съвет и политиките на национално равнище. Цялата събрана информация ще бъде изпращана най-малко един път седмично както към Министерския съвет, с цел да има изясненост за наличните запаси за помощ, по този начин и към Центъра за бесарабски българи и община Болград, Украйна.

Областна администрация Пловдив област ще изготви информативен бюлетин с цялостната информация както във връзка с опциите за трудова претовареност, по този начин и в областта на образованието, опазването на здравето, настаняването и пребиваването на територията на Република България.

В ход е и процедура по протокола на Министерството на външните работи на България за иницииране на среща на Областния шеф на Пловдив област Йордан Иванов и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР