Концесионирането на летище Пловдив от китайци няма да се състои.

...
Концесионирането на летище Пловдив от китайци няма да се състои.
Коментари Харесай

Китайците няма да подпишат договора за концесия на летище Пловдив

Концесионирането на летище Пловдив от китайци няма да се състои. Това стана ясно, откакто от китайския сътрудник в обединяването, спечелило концесията на летище Пловдив - HNA Airport Group, са съобщили публично новината на техния представител Асен Василев. Той разяснява, че китайската компания няма да успее да завърши с вътрешните си утвърждения на бъдещата договорка.

Срокът за сключване на контракта с българската страна изтичаше на следващия ден. Веднъж той към този момент беше продължен с един месец по китайска молба с решение на Министерския съвет в средата на юни. С неуспеха на концесията на летище Пловдив китайските вложители за следващ път потвърдиха това, което всички знаят за тях - те просто не се случват, най-малко не и в България.

На 3 юли по време на почивка в Прованс в Югоизточна Франция при драматичен случай почина съпредседателя и създател на китайския конгломерат Уанг Джен. Това беше предшествано от огромни финансови проблеми на конгломерата по света и освобождението от активи.

Вторият кандидат за летището беше " Консорциум Летище Пловдив ", формиран от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК. Последната в това време завоюва концесията на интермодалния терминал край града на тепетата.

Офертата на пловдивското обединяване предвиждаше 120 хиляди лева закрепено концесионно заплащане и плаващо от 6% от приходите. Идеята на локалните компании беше да се построи карго терминал, като по-късно да се откри профилирана компания, която да го оперира. По отношение на пасажерите, очакванията бяха в идващите 10 години те да доближат 1 млн., а при постигане на оптималния потенциал на сегашния пътнически терминал да се построи още един.

Към момента обаче от " Тракия икономическа зона " не могат да разясняват, какви ще са процедурите от този миг на сетне.

Китайската оферта завоюва конкуренцията за 35-годишната концесия с много по-грандиозни обещания. Офертата за вложения беше 79 млн. евро. Концесионното заплащане - 600 хиляди лева закрепена част и 6% от приходите плаващо.

Бъдещият концесионер виждаше летище Пловдив като карго хъб и предвиждаше да се построят два карго терминала и хранилища зад тях. Отделно щеше да има и два хангара за ремонт и поддръжка, като оператор въз основата най-вероятно щеше да бъде израелската компания Israel Aerospace Industries. Предвиждаше се да се открие и линия сред Пловдив и Китай три пъти седмично.

Китайската история стартира от един дребен авиопревозвач. Впоследствие компанията се трансформира в конгломерат в областта на авиацията, туризма, недвижимите парцели, финансите и така нататък с активи и парцели за над 200 милиарда $. През 2016 година групата закупи кетъринг компанията Gategroup, част от швейцарската Swiss. Конгломератът участваше интензивно в огромни покупко-продажби през годините. HNA влезе измежду акционерите на Deutsche Bank и Hilton Worldwide.

Успоредно с оповестяването на избора на държавното управление за концесионер на летище Пловдив обаче започнаха да излизат нескрито и проблемите на китайския конгломерат. Той стартира да се освобождава от благосъстоятелност, от една страна, с цел да съблюдава наредбите на китайското държавно управление за ограничение на непознатите вложения. А от друга, с цел да понижи големите си отговорности, резултат от огромната й агресия през последните няколко години.

HNA Group Co. стартира да разпродава активи в Ню Йорк, Сидни, Лондон. За да понижи дълга си, продаде интернационалните активи на стойност 15 милиарда $, в това число и каузи си в Hilton. Освен това компанията отхвърли оферта за придобиването на австралийски логистичен бизнес за 280 млн. $.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР