Концептуално българската здравната система е добра и отговаря на световните

...
Концептуално българската здравната система е добра и отговаря на световните
Коментари Харесай

Министър Хинков: Дълбокото навлизане на парите в здравната система обърка много умове

Концептуално българската здравната система е добра и дава отговор на международните правила в сферата, само че има друга причина да не работи. Проблемът е обвързван с нрав, образование и с това, че парите навлязоха доста дълбоко в здравната система и размътиха доста мозъци, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви здравният министър проф. Христо Хинков.

Той разясни, че приказва за шефовете на някои лечебни заведения и така наречен " Феодализация " в здравната система. " Примерът с " Майчин дом " е подобен, не съм разкрил нарушавания, само че ръководителят за две години е взел 1.7 млн. Лв. В същото време равнището на заплати е на записаното в Колективния трудов контракт. Има обаче незаслужено систематизиране на спомагателното материално стимулиране ", изясни министърът.

Според него това не е изолиран случай, като постоянно ръководители на лечебни заведения в неприятно финансово положение взимат положителни заплати.

Според проф. Хинков промяната в незабавната помощ занапред следва. Той посочи, че сега хонорари в бранша не могат да бъдат нараснали, тъй като актуализация е имало относително скоро. Вариант е прекатегоризиране на работещите в незабавна помощ, само че това може да стане от идната година. " Хората са незадоволителни, тъй като младежите не се задържат в незабавна помощ. Специалността не е атрактивна ", акцентира министърът.

В отговор на въпрос, Хинков сподели, че в управническата стратегия на " Продължаваме промяната - Демократична България " е записано да има мораториум за прекъсване на откриване на нови лечебни заведения и той го извършва. " Това е направено на база планове и принадлежности. В момента в страната има 319 лечебни заведения. Аз считам, че повече лечебни заведения не ни трябват, въпросът е какво вършим с този болничен комплекс, тъй като парите са едни и същи ", акцентира Хинков.

Министърът уточни, че подготовката на градежа на Националната детска болница е в ход. Той добави, че към момента се проучва дали определеното място е най-подходящото, само че за момента не е открита опция.

" Няма смисъл да се наемат хеликоптери, в случай, че наземната база не е подготвена, уточни Хинков, в отговор на въпрос по друга настояща тематика. За него наемането на два хеликоптера е акция, която не взема решение казуса. Министърът уточни, че се построяват девет болнични хеликоптерни площадки, като има готови 91 медици. Плановете са до 2025 година би трябвало да има шест хеликоптера, които ще идват от време на време. Първият се чака през декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР