Концепцията за интеграция на циганския (ромския) етнос на вицепермиера Красимир

...
Концепцията за интеграция на циганския (ромския) етнос на вицепермиера Красимир
Коментари Харесай

Експерти: Концепцията на Каракачанов за ромите е популистка, не почива на данни и няма визия

Концепцията за интеграция на " циганския (ромския) етнос " на вицепермиера Красимир Каракачанов ще раздели и портивопостави обществото. Документът основава етническо напрежение, борба. Няма дълготрайна стратегическа визия с ясни и съответни решения, не почива на действителни обстоятелства и данни за настоящата обстановка, не е ясно по какъв начин ще се синхронизира с останалите признати и настоящи държавни документи. И е политически, популистки документ.

Това бяха главните отзиви и рецензии, които се чуха по време на днешното съвещание на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, на което беше разисквана концепцията. Дискусиите бяха планувани, защото документът е импортиран за разискване от вицепремиера в Министерския съвет и преди министрите да обсъдят и гласоподават текстовете, те би трябвало да минат и през съвета. В края на съвещанието обаче гласоподаване нямаше, а ръководителят на съвета - вицепремиерът Томислав Дончев, посочи, че няма административно условие да има някакво гласоподаване.

Каракачанов: Без отсрочване, септември държавното управление да разиска концепцията

Никой и не пожела да бъде гласувана концепцията в съвета. Не бяха подложени на гласоподаване и няколкото оферти да се направи работна група, която да разиска всички проблеми и оферти в региона на интеграцияна на ромите и по този начин да се стигне до някакви по-консенсусни решения. Това предложение беше несъмнено от Каракачанов като опит за отсрочване и туптене на топката. Той заявява, че е подготвен да съобрази всички постъпили писмени оферти, само че ще желае към септември държавното управление да стигне до концепцията.

Някои от присъстващите на съвещанието специалисти, като да вземем за пример представителят на организацията на евреите " Шалом " и Антоанета Христова от Българска академия на науките поздравиха Каракачанов за самодейността. Но и те желаеха доизчистване на множеството въпроси и неясноти, които повдига документът. Христова означи, че от доста време разнообразни държавни институции и специалисти работят за промени в настоящата тактика и политики за интеграция на ромите и прикани тези старания да бъдат обединени със свършеното от Каракачанов и екипа на Вътрешна македонска революционна организация.

Концепция без обстоятелства, разбори, без дълготрайна визия

Повечето неправителствени организации, някои ромски, а други в региона на политиките по обучение, опазване на здравето и други, разкритикуваха остро визията на Каракачанов. Те обявиха, че концепцията не почива на действителни обстоятелства, а данни на интернационално приети организации и национални институции не потвърждават тезите за повишаване на ранните бракове да вземем за пример, за отпадането на децата от просветителната система и други

По конституция всички сме български жители, вие създавате изкуствено разделяне, етническо напрежение, съобщи Методи Филчев от ромска неправителствена организация.

" Няма групова виновност. Очаквах от вас да бъдете по-умерен от тази идея, вие продължавате да говорите за циганска престъпност ", добави и сътрудника му Асен Колев от Център " Инфорома ". " Никой не може да ми каже, че не съм родолюбец, патриотизмът няма етнически измерения. Всичките ми деца съм ги отглездал в дух на любов към страната ", добави той. Подобни думи прозвучаха и от други представители на ромски неправителствени организации.

Множество неправителствени специалисти, работещи от години в региона на интеграцията на ромите, означиха, че концепцията отхвърля всичко, реализирано до момента. Нарекоха документът популистки, без конкретика, без нужните разбори, информация и конкретика. Попитаха какво би последвало от възможното му приемане от Министерския съвет и по какъв начин това би се отразило на останалите държавни и нормативни документи. Коментираха, че в концепцията има единствено краткосрочни визии, без никакви дълготрайни политики.

Къде са парите

Вицепремиерът и вносител на концепцията Красимир Каракачанов взе думата на два пъти за по-сериозни уточнения - първоначално и в края на разискванията. Наричайки ромите " това население " и отказвайки да спре да приказва за роми, макар апелите, като разяснява, че не влага отрицателна конотация в това определение и хора от самата общественост по този начин приказват за себе си.

" Още през цялото време се появиха изказвания на най-различни среди и организации, че концепцията е дискриминационна, антиконституционна, антихуманна, фашистка и тн. Поисках да се уточни съответно на коя страница, кое изречение, коя дума е такава. Но не съм получил отговор ", съобщи Каракачанов.

Коментира, че концепцията му била точно противоположното - цели да преобърне досегашните политики, които очевидно не работели, не давали резултат, а в противен случай - проблемите се задълбочават. " Така повече не може да продължава ", съобщи Каракачанов и разгласи, че по тази причина се стига все по-често до ескалация на етническото напрежение. " Целта е страната най-сетне да обърне внимание на проблемите и да вземе действителни меерки, а не да се заплаща за неща без никакъв резултат ", добави той.

Каракачанов разяснява, че и във Вътрешна македонска революционна организация не са успяли да изяснят какъв брой пари са били изхарчени за последните 10 години за ромска интеграция. Но цитира числа, съгласно които от бюджета са били заделени малко под 200 милиона лв., а он външни източници - над 618 милиона.

Вицепремиерът Томислав Дончев пожела да посочи, че тези числа не са правилни, като няма обществено финансиране за ограничения с явен етнически профил, а администрацията не събира данни за етноса на хората, възползвали се от другите стратегии за трудова, просветителна интеграция, за обществени услуги и други

" Парите, изхарчени за ромите - те не са в джобовете на ромите. Те са по вашите министерства и горе ", репликира пък Мария Стоименова от Фондация " Гюлчай ".

В края на полемиките Красимир Каракачанов още веднъж взе думата, повтори, че би трябвало сериозна смяна в метода към това население. Отказа да одобри концепциите за работни групи и " туптене на топката ". И прикани: " Без политикокоректни изречения, те не вземат решение проблемите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР