Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка сделка между

...
Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка сделка между
Коментари Харесай

КЗК започва да разглежда казуса ЧЕЗ

Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка договорка сред самостоятелни предприятия, водеща до трайна смяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията води и до смяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя нуждата от надзор от страна на националния орган по конкуренция във връзка с тези покупко-продажби.

На 14.03.2018 година Комисията за защита на конкуренцията бе известена за желанието на „ Инерком България “ ЕАД да придобие едноличен надзор върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ а.с. в Република България, оповестиха от Комисията.

Съгласно открития модел на работа на Комисията, преди образуването на производството ще бъде осъществен прелиминарен надзор на входираното съобщение и прилежащата към него информация на съображение член 38, алинея 2 от Закона за защита на конкуренцията. След даването на цялата информация в сходство с член 79, алинея 1 от Закона за конкуренцията, Комисията образува произвеждане и стартира оценка на нотифицираната централизация всъщност.

В хода на към този момент формираното произвеждане по реда на Глава V от Закона за конкуренцията, Комисията прави разбор за въздействието на договорката върху съответния пазар/и като преглежда редица условия измежду които ситуацията на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа мощ, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните артикули и услуги, юридически или други трудности за нахлуване на нови участници на пазарите и други

В допълнение, следва да се означи, че не е в пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията да изследва произхода на финансови средства, с които се планува финансирането на нотифицираната интервенция. Също по този начин, отвън пълномощията на Комисията е да прави оценка за нищожността или унищожаемостта на контракти по смисъла на член 26 и член 27 от Закона за отговорностите и договорите.

Целта на разбора е да откри дали договорката е от естество да докара до увеличение на пазарната мощност на предприятията-участници в степен, която може да повреди ефикасната конкуренция на съответния пазар, както и да повреди ползите на потребителите като понижи разнообразието на предлаганите артикули и услуги на рационални цени, или ограничението на нововъведенията.

Съгласно член 26, алинея 1 от Закона за конкуренцията, Комисията позволява концентрацията, в случай че тя не води до определяне или усилване на господстващото състояние, което доста би попречило на ефикасната конкуренция на съответния пазар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР