Контролните органи на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ (ИА

...
Контролните органи на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ (ИА
Коментари Харесай

Инспекцията по труда започва засилени проверки за забавени заплати

Контролните органи на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) започват засилени инспекции, ориентирани към гарантиране изплащането на трудовите хонорари на служащите и чиновниците. Във фокуса на акцията попадат работодатели, за които в предишни инспекции е открито, че бавят изплащането на заплати. Ограничаването на недекларирания труд е измежду акцентите в активността на Инспекцията по труда. Освен работата без трудов контракт, част от деянията му са и нарушаванията, свързани със заплащането на труда, по работното време, отпуските и други

Нарушенията, свързани със забавени хонорари и компенсации (чл. 128, член 228, алинея 3 и член 245 от Кодекса на труда) са съображение за премахване на участници от публични поръчки според Закона за публичните поръчки (ЗОП). Предвидено е обаче те да бъдат отстранени, откакто дължимите суми бъдат изплатени на служащите и чиновниците. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в публичната поръчка може да получи уверение за липса на нарушавания. Доказателствата би трябвало да бъдат показани в дирекцията „ Инспекция по труда “, открила нарушаванията с влезнало в действие наказателно разпореждане.

Инспекцията по труда реагира в границите на своите пълномощия при всеки подаден сигнал за неизплатени хонорари и компенсации. За първите седем месеца на годината от всички 66 940 бр. нарушавания по трудовите правни отношения, 14 348 бр. са свързани със заплащането на труда, като 2707 бр. от тях се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и заплащане на трудовите хонорари. След намесата на инспекторите по труда са изплатени съвсем 2.6 млн. лева за посочения нагоре интервал.

От 2018 година Инспекцията по труда получи пълномощие да инициира произвеждане по неплатежоспособност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците. В тези случаи се подават искови молби към съда, с цел да може служащите и чиновниците да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания. От началото на 2023 година ИА ГИТ е подала 12 бр. искови молби за иницииране на производства по неплатежоспособност. По три от делата е намерено произвеждане по неплатежоспособност, две от сдруженията са оповестени в неплатежоспособност, а една искова молба е оттеглена, защото работодателят е платил трудовите хонорари на служащите и/или чиновниците си.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР