Контролните органи на Инспекцията по труда откриха 8246 нарушавания при

...
Контролните органи на Инспекцията по труда откриха 8246 нарушавания при
Коментари Харесай

Инспекцията по труда е засякла хиляди нарушения по морето това лято

Контролните органи на Инспекцията по труда откриха 8246 нарушавания при 1440 инспекции, осъществени по време на акцията през летния сезон. Заетите в тестваните сезонни обекти са 35 000 души.

Нарушенията, свързани с наредбите по трудово правните връзки, са 4578. От тях при заплащането на труда са открити 894 нарушавания, а по работното време - 1000. Установените случаи на работа без трудов контракт са 158. Нарушенията по застраховане на здравето и сигурността при работа са 3578.

Установени са 44 жители на трети страни, които са полагали труд без разрешен достъп до пазара на труда в България.

Констатирани са 36 малолетни да работят без разрешение от Инспекцията по труда.

В резултат на контролната интензивност по морските курорти са издадени 435 акта за административно нарушение.

Инспекцията по труда напомня на работещите, че когато се съгласяват да слагат труд без трудов договор или договорят по-кратко работно време от действителното и по-ниско възнаграждение от получаваното, те губят трудови и осигурителни права.

В тези случаи или изобщо не натрупат застрахователен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от в реалност направения. Това ги лишава от правото на обезщетения за безработица, краткотрайна неработоспособност и майчинство и в по-дългосрочен план от пенсия. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, все пак, намалява размера на обезщетенията.

Фиктивните клаузи в трудовите контракти лимитират и вариантите на контролните органи за отбрана на правата на работещите, защото са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за фактически положения труд и действителния размер на възнаграждението.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР