Контролът върху щурмувания от руснаците ключов град Северодонецк в Луганска

...
Контролът върху щурмувания от руснаците ключов град Северодонецк в Луганска
Коментари Харесай

Противно на очакванията Украйна удържа половината от Северодонецк

Контролът върху щурмувания от руснаците основен град Северодонецк в Луганска област още веднъж е поделен в съответствие 50 на 50. Това разгласи тази заран Серхи Хайдай - губернатор на района, който сега е най-горещият фронт в борбата сред Киев и Москва за контрола над Донбас. " Ситуацията беше тежка, руснаците направляваха към 70% от града, само че през последните два дни бяха отблъснати. В момента селището е разграничено почти на половина ", разяснява той, представен от организация Reuters. " Веднага щом получим задоволително западни далекобойни оръжия, ще отблъснем артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, съветската пехота просто ще избяга ", добавя Хайдай.

Според днешния разследващ отчет на английското военно министерство украинската контраофанзива в Северодонецк от последните 48 часа е довела до " притъпяване на оперативната инерция, насъбрана преди този момент от съветските сили посредством концентриране на бойни единици и огнева мощност ". Според Лондон силите, хвърлени в нахлуване, включват личен състав, мобилизиран от запаса на проруските сепаратистки сили в самообявилата се Луганска национална република (ЛНР). Тези войски са зле подготвени и екипирани, а също по този начин не разполагат с тежки оръжия, съпоставим с арсенала на постоянната съветска войска. Използването на прокси-сили като пушечно месо при интервенции в градска среда е общоприета съветска тактичност, следена по-рано и в Сирия. Този метод най-вероятно демонстрира предпочитание да се лимитират жертвите от постоянната съветска войска, за която към този момент има задоволително индикации, че изпитва дефицит на боеспособен личен състав.
Капан за руснаците?
Решението на Украйна да не отдръпна армията си изцяло от Северодонецк към прилежащия Лисичанск значително е изненадващо. Тази смяна в тактиката обаче би могла да вкара настъпващите съветски елементи в клопката на боевете от близка отдалеченост в градска среда. Примамването на агресора на територията на обитаемото място значително го лишава от главното му преимущество по време на втората фаза на войната - масираните артилерийски обстрели от относително безвредно разстояние и бомбардировките от въздуха. След първите седмици на нашествието армията на Кремъл все по-често стартира да употребява непрецизни удари от въздуха и съсредоточаване на артилерийски огън на избрана открита територия - нещо, което сега тя няма по какъв начин да направи, в случай че не желае да рискува да обстреля и личните си войски, пръснати по размития градски фронт.

На територията на Северодонецк украинските елитни сили от своя страна могат да употребяват някои от тактическите си преимущества - по-добрата екипировка за самостоятелна отбрана и по-качествените западни персонални оръжия, които са по-далекобойни и употребяват по-мощни муниции, постоянно пробиващи съветските каски и бронежилетки. По улиците на града настъпващите проруски сили по-трудно ще могат да се възползват и от численото си предимство по линия на танковете и другата бронирана техника, които относително елементарно могат да бъдат унищожавани от засада даже с по-базови противотанкови системи спрямо високотехнологичните Javelin и NLAW.
Реклама Офанзивата в Донбас губи инерция
" Руската войска е съсредоточила всичките си налични запаси само в тази борба, която може да й обезпечи единствено скромни достижения. Украинските военни от своя страна съумяват да запазят гъвкавостта и увереността си, че освен могат да организират местни контраатаки на други места в Украйна (например северно от Херсон), само че и да провеждат ефикасна контраатака непосредствено против главната съветска офанзива в Северодонецк ", разясняват анализаторите на авторитетния защитителен тинк-танк Institute for the Study of Wars (ISW). Това към този момент дава самочувствие на украинското държавно управление да твърди, че ще успее да задържи Севернодонецк за повече от две седмици, колкото му даваха английските военни няколко няколко дни по-рано. Това демонстрира и подготвеност за образуване на самодейни бойни интервенции, вместо да се водят единствено отбранителни такива, което е забележима смяна в съпоставяне украинските изказвания до 28 май, че техните сили имат желание да се изтеглят от Северодонецк, с цел да избегнат обграждане, обобщават от ISW.
Отново удари по Киев
В блян да си върне стратегическата самодейност и инерцията на своята атака съветските войски през днешния ден за първи път от седмици насам нанесоха ракетни удари по украинската столица Киев. По първични данни, оповестени от кмета на града Виталий Кличко, жертви няма, само че един човек е ранен и е в болница. Кличко добавя, че най-вероятно става дума за ракети, изстреляни от стратегически бомбардировач Ту-95, летящ над Каспийско море. Те са блъснали обект на железопътната инфраструктура, споделят от украинската страна. Руснаците настояват, че са поразили склад с танкове и бронетранспортьори, доставени от разнообразни европейски страни. Твърденията на която и да е от двете враждуващи страни не са доказани от различен самостоятелен източник.

Въпреки че омаловажи смисъла на американските системи за залпов огън HIMARS и M270, в изявление за телевизионния канал Россия-1 съветският президент Путин въпреки всичко предизвести, че армията му ще стартира да обстрелва нови цели, в случай че Съединени американски щати достави на Украйна ракетни системи с по-голям обхват. " Ще се нанесат удари по цели, които към момента не обстрелваме ", загадъчно разгласи той. Украинската държавна енергийна компания " Енергоатом " от своя страна през днешния ден сигнализира, че ракетите, които тази заран са блъснали Киев, са прелетели на ниска височина над Южноукраинската нуклеарна централа.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР