Контролът по прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на

...
Контролът по прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на
Коментари Харесай

Идея за допълнителен контрол на бюджета на Здравната каса скара депутатите

Контролът по използването на механизма, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК, да се реализира от министъра на опазването на здравето посредством планови и неочаквани инспекции. Те ще се правят от назначена от него комисия, в която ще влизат представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Национална агенция за приходите и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. Това взеха решение депутатите, приемайки на първо четене измененията в Закона за здравното обезпечаване, импортирани от Даниела Дариткова от ГЕРБ, с 92 гласа " за ", 45  " срещу " и 8 " въздържали се ". 

В 14-дневен период от приключването на назначена проверка комисията ще изготвя отчет до здравния министър, който ще се разгласява на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Въз основа на отчета здравният министър ще може да насочва рекомендации до Надзорния съвет на НЗОК за изменение и/или допълнение на механизма.  

Предвижда се по изключение през 2021 година при оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура лекарствените артикули, получени от човешка плазма или от човешка кръв - имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обсега на механизма, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на касата. Целта е да бъдат задоволени потребностите на пациентите от тези лекарствени артикули, изключително в усложнената конюнктура заради развиването на международната пандемия от COVID-19, написа в претекстовете си Дариткова. 

Допълва се и Законът за здравето, с цел да може на подзаконово равнище да бъде реализирано кодифициране на регистрите, осведомителните бази от данни и системи, които следва да бъдат инкорпорирани в Националната здравноинформационна система и да се водят като част от нея, предава Българска телеграфна агенция. 

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дефинираха плана като следващия юридически парадокс на това болшинство. Според критиците с измененията се понижават приходите в касата и се усилват разноските й. 

" Залагате законодателна бомба, която ще взриви бюджета на Касата, и тогава ще излязат от приложимост и жизненоважни лекарствени артикули. Този законопроект е безразсъден ", разяснява Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

" Взакона за здравното обезпечаване е записано, че НЗОК е публичен самостоятелен орган, ръководен от контролен съвет. Сега оферирате контрол на надзора, тъй като нямало кой да ги управлява. Какво ще управлява министърът на опазването на здравето? В момента в надзора страната има задоволително представители. Какви неочаквани инспекции ще се вършат? Трябва да спре законодателната вакханалия в опазването на здравето ", безапелационна беше Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. 

" Този надзор на контрола допуска неуместни неща. В Надзорния съвет на Касата членува ръководителят на Национална агенция за приходите. Изведнъж в този момент се предлага различен член на Национална агенция за приходите да го управлява ", възмути се Хасан Адемов от Движение за права и свободи. 

" Не се отхвърляме от концепцията да има спомагателен механизъм за надзор на методиката, текстовете могат да бъдат прецизирани и да се потърси различен вид за бистрота ", съобщи вносителят на текстовете Даниела Дариткова, която е и ръководител на здравната комисия.

По думите й, най-важното е да се подсигурява достъп до лекарства и това е повода да бъде препоръчана комисия за наблюдаване на механизма за резистентност на бюджета на НЗОК. " Методиката се приема от надзорния съвет, само че нейната успеваемост би трябвало да се регистрира пред различен орган, който е самостоятелен ", обясни ръководителят на здравната комисия. Тя акцентира, че огромният проблем е достъпът на пациентите до съвременни медикаменти както и напускането на българския пазар на производители на медикаменти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР