Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, ...

Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип,

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19" Контролът е от извънредно от значение значение за диабетиците по принцип, тъй  като високата кръвна захар е причина най-постоянно за усложненията при тях, за нарушаването в тяхното всекидневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развиване на разнообразни инфекции, в това число и Covid-инфекции. Тук е от извънредно от значение значение кръвната захар да е естествена. Защо боледуват по-тежко и по-постоянно попадат в натоварените отделения при коронавирусна зараза-аргументите са доста и многообразни, тъй като нашите пациенти с диабет са най-вече стари, с усложнения на диабета или съпътстващи други болести . Диабетът е заболяване, което визира главно сърдечно-съдовата система и по тази причина честотата на инфарктите, инсултите и периферната съдова болест е по-огромна при тези заболели, още повече при тези, които имат висока кръвна захар “, сподели БНР доцент Лъчезар Лозанов, ендокринолог, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания в болница „ Токуда “ в София.

Повишената кръвна захар води до намалена имунна отбрана.
" По редица комплексни механизми тя има отрицателен резултат върху клетъчния имунитет-  намалено формиране на интерферон, което е главната първична отбрана на организма против инфекциите, в това число и Covid-инфекциите, а също по този начин и върху Бета-клетъчния имунитет и намалено формиране на антитела. Още една причина е, че диабетът в 80% е обвързван със съпътстващо затлъстяване ", добави за „ Хоризонт " д-р Лозанов.

По думите му всички изследвания, които са направени до момента в протежение на финалните две години показват, че при диабетиците няма никакъв риск от странични резултати от имунизациите.

" Същевременно ние виждаме, че при пациенти, които са с Covid-19 и диабет има доста тежки последствия, тези пациенти боледуват по-тежко. Аз поучавам всички пациенти, които са в рисковите формации, в това число и диабетици включително да бъдат имунизирани в точния момент за коронавурис . Диабетиците би трябвало да бъдат имунизиран всяка година и за сезонния грип “, акцентира лекарят.
БНР излъчва специфична графа завируса Covid-19 и имунизациите

Източник: bnr.bg