Контраофанзивата на Украйна може да започне през лятото. Това каза

...
Контраофанзивата на Украйна може да започне през лятото. Това каза
Коментари Харесай

Контраофанзивата на Украйна може да се проведе през лятото, каза украинският премиер

Контраофанзивата на Украйна може да стартира през лятото. Това сподели в за американското издание The Hill министър председателят на Украйна Денис Шмихал , който е на посещаване в Съединени американски щати.

От месеци разнообразни високопоставени украински представители споделят, че Киев се готви да предприеме контранастъпление напролет. Целта е Украйна да си върне територии, които Русия окупира след началото на нашествието си предходната година.

По-рано през февруари вестник Вашингтон пост написа, че Съединени американски щати оказват напън върху Киев контранастъплението да стартира напролет. В изявлението си в сряда обаче украинският министър председател Денис Шмихал отрeчe информацията.

" Не усещаме напън от нашите другари и сътрудници във връзка с началото на офанзивата ", сподели Шмихал.

" Всички наши другари и сътрудници схващат ясно, че с цел да преминете в контранастъпление, би трябвало да сте 100% и даже повече % подготвени за това ", добави той, като уточни, че най-сериозен напън контраофанзивата да стартира по-скоро идва от самото украинско общество.

Думите на Шмихал идват по време на визитата му в Съединени американски щати, където се срещна с американския министър на защитата Лойд Остин в Пентагона. То се случва на фона на информация, че пролетната атака се отсрочва поради неприятното време, забавянето на оръжейните доставки и дефицит на муниции.

По време на диалозите си с Лойд украинският министър председател сподели, че страната му " към момента се нуждае от интензивна военна поддръжка - повече системи за противовъздушна защита, които минимизират въздействието на съветските въздушни удари, повече тежка артилерия, минохвъргачки и муниции за тях " и изиска Пентагонът да преразгледа опцията да даде на Украйна ракети с по-голям обхват.

Шмихал уточни още, че Украйна е образувала коалиция за изтребители и предложения Съединени американски щати " да станат нейният най-съществен участник ".

Украйна в продължение на месеци желае от Съединените щати и техните съдружници да обезпечат изтребители, с които Киев да се опълчи на Русия във въздуха. Пентагонът се съпротивлява заради опасения за ескалация на войната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР