Контранастъплението срещу Херсон, широко рекламирано от Киев, доведе до загуба

...
Контранастъплението срещу Херсон, широко рекламирано от Киев, доведе до загуба
Коментари Харесай

Киев унищожава резервите на ВСУ при Херсон

Контранастъплението против Херсон, необятно рекламирано от Киев, докара до загуба на стотици убити бойци, десетки танкове и няколко самолета за ВСУ. Защо Киев предприе тази случка и по какъв начин може да се развие обстановката в тази посока?

Украинските военни, по директна заповед на Владимир Зеленски, оповестиха опит за нахлуване в Николаевска и Херсонска области. В същото време обитаемоте места в освободените територии бяха подложени на масиран обстрел.

В резултат на дейната защита на съветските въоръжени сили частите на ВСУ претърпяха огромни загуби. „ Загубите на съперника в жива мощ възлизат на над 560 военнослужещи “, гласи известието на съветското министерство на защитата. Според съветските военни са унищожени 26 украински танка, 23 бойни машини на пехотата, девет други бойни бронирани машини, свалени са два щурмови самолети Су-25. „ Поредният опит за настъпателни дейности на врага се провали с гръм и тропот “, обявиха от ведомството на Сергей Шойгу.

Според канала “Рибар ” в “Телеграм ” въоръжените сили са се пробвали да нападат в региона на няколко обитаеми места, ситуирани по поречието на река Ингулец, десния приток на Днепър: от север на юг - Давидов брод, Андреевка, Снегиревка. Освен това в региона на Високополе в северната част на Херсонска област и от село Александровка на Черно море към Херсон. Украинските въоръжени сили са решили да употребяват събраните в региона останки от жива мощ и техника, по-голямата част от които преди този момент са били трансферирани в Донбас, в регионите на бойните дейности край Соледар, Авдеевка и Угледар.

„ ВСУ подхващат удари в посока Херсон, с цел да ударят нашето предмостие на десния бряг на Днепър, което, в случай че е належащо, разрешава на съветските войски да развият нахлуване както на север, по този начин и на запад “, изяснява военният специалист и редактор на списание „ Арсенал на отечеството “ Алексей Леонков.

Освен това, съгласно него, украинските военни подхващат местни настъпления тъкмо тук - от Кривой Рог и Николаев в посока Херсон - заради равнинния темперамент на терена. „ Там има малко гори, открити територии, това дава опция на американците да правят галактическо разузнаване на региона и да дават тези данни на украинските военни, които виждат това като свое преимущество и стартират офанзиви “, сподели той.

„ Отнемането от съветските военни на плацдарма на десния бряг на Днепър е сериозно значимо за ВСУ, защото отсам е допустимо да се развие нахлуване против Николаев, Одеса, Кривой Рог и по-нататък в централните региони на Украйна. Така украинските военни се пробват да го ударят, с цел да попречат на напредването на нашите войски “, сподели на собствен ред Владислав Шуригин, боен журналист и непрекъснат член на “Изборски клуб ”.

Че врагът се е подготвял за нахлуване, свидетелства последният удар с ХИМАРС по Антоновския мост, споделя военният специалист, шефът на Музея на войските за Противовъздушна отбрана Юрий Кнутов. Освен това този удар е затулен от противорадарни ракети АГМ88. „ Нашата артилерия е в положение да нанесе много мощни удари по плацдарма на ВСУ през Ингулец “, сподели той. „ Ще можем да ги ударим мощно, побеждавайки авангарда на украинските войски без контакт ”, прецизира специалистът.

„ Киев хвърли всичко, което имаше тук, в това число две бригади добре подготвена пехота, подсилена с танкове. Те бяха подкрепени от установки ХИМАРС и западна, НАТОвска артилерия “, отбелязва военният наблюдаващ Юрий Подоляка. Според него цялата настъпваща формация на въоръжените сили на Украйна се е състояла от към 10-12 хиляди души. „ Всичко това не беше задоволително. Резултатите от първия ден на контранастъплението са плачевни, а загубите на ВСУ са колосални “, сподели Подоляка. „ Без втори ешелон, който не би трябвало да бъде по-малък от сегашната атакуваща мощ, това явно няма да успее. “

В резултат на това, както отбелязва военният специалист Борис Рожин, опитът за изтласкване на съветските въоръжени сили от арестуваните позиции приключи без резултат: в регионите на Благодатни и Снегиревка в Николаевска област врагът се отдръпна на първичните си позиции, в в региона на Давидов брод фронтът остава постоянен, а опитът на настъпателните сили приключва без резултат край Високополе, Олговка и Потьомкино. „ Ако съперникът не успее да реализира някакъв триумф и да се консолидира в региона на село Сухой Ставок, „ настъплението “ ще се окаже изцяло гнило “, отбелязва Рожин. „ В регионите на Високополе, Давидов брод, Белозерка и Зелени Гай има огромни загуби и бягство от украинската войска. Атаката на ВСУ против Благодатно приключи с неуспех и загуби. Руските войски смилат врага с огнева поддръжка от артилерия и авиация “, разяснява Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на ДНР.

Показателно е, че съгласно украинското издание „ Страна “ във вечерната сводка на Генералния щаб на ВСУ не е казано нищо за настъплението край Херсон. В същото време още от края на пролетта, когато съпротивата на ВСУ в Мариупол беше сломена, военно-политическото управление на Киев приказва за идно контранастъпление на юг. На 10 юли се заяви, че Зеленски е наредил създаването на проект за „ деокупация на Южна Украйна “. В средата на лятото ръководителят на военното ведомство на Украйна Алексей Резников в изявление за “Таймс ” сподели, че украинските войски са получили заповед от президента да си върнат южната част на страната и разполагат с към 1 милион бойци за тази задача.

Според специалистите киевските стратези са могли да плануват, че опитът за развиване на контранастъпление в Херсонско и Николаевско направление ще приключи с крах. Освен това, съгласно Подоляка, тази позиция се споделя и от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужни. „ Първият ден на украинското контранастъпление сподели, че Залужни е бил прав “, счита специалистът. Но гледната точка на политическото управление, ръководено от Зеленски, надви, за което представянето пред Запада беше по-важно.

Не е толкоз значимо тактическото и оперативното значение на офанзивите на украинските военни в Херсонско направление, колкото желанието на Киев да извърши рекомендациите на Запада за контранастъпление и по този метод да се пазари за спомагателни доставки на оръжия, сподели Сергей Хатильов, някогашен шеф на зенитно-ракетните сили на командването на специфичните сили на Военновъздушни сили. „ Зеленски подрежда основаването на военни осведомителни събития под формата на местни офанзиви, с цел да сътвори мечтаната картина, без значение от това какъв брой сполучливи ще бъдат те и какъв брой бойци от ВСУ ще загинат “, изясни източникът.

В това отношение показателна е реакцията на Белия дом на събитията от понеделник в Херсонска област. Администрацията на Съединени американски щати е осведомена с изказванията на Киев за контранастъпление, само че няма да разяснява обществено тези изказвания, сподели Джон Кърби, координатор по стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом. Припомняме, че “Дейли Телеграф ” по-рано заяви, че в случай че Украйна не успее в контранастъпление в региона на Донбас и Херсон през идващите три месеца, тогава Западът ще отслаби поддръжката за Киев.

Засега единственият на практика резултат от необятно рекламираната " деокупация на юга " е следващата офанзива против мирни градове и села в Херсонска област. Заместник-началникът на регионалната администрация Стремоусов сподели, че въоръжените сили на Украйна са обстрелвали няколко обитаеми места в Херсонска област от неделя вечерта. Разрушени са учебни заведения, обществена инфраструктура, развалени са къщи.

Според ръководителя на Каховския регион Владимир Леонтиев ВСУ са нанесли повече от 10 ракетни удара по Нова Каховка, в това число по жилищни здания и учебни заведения. В регионалния център Берислав е опустошен покрив на многоетажна жилищна постройка, потърпевши са две частни къщи наоколо, изпочупени са прозорци на няколко жилищни блока, унищожена е постройката на градския център по заетостта. Но не се споделя каква е била задачата на нападението на ВСУ против Херсон, а изказванията в украинските медии са „ това е някаква заблуда, филм “, уточни на собствен ред Стремоусов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР