Консумирането на сирене влияе положително на сърцето, червата, на когнитивното

...
Консумирането на сирене влияе положително на сърцето, червата, на когнитивното
Коментари Харесай

Обичате сирене? Ще имате здрави черва, сърце и нисък холестерол

Консумирането на сирене въздейства позитивно на сърцето, червата, на когнитивното здраве, също по този начин пази от захарен диабет втори вид. За това оповестява “Дейли Мейл ”, базирайки се на последни проучвания, оповестени в медицинския вестник “Нутриент ”. Сирене с по-високо наличие на калций води до по-голямо понижаване равнището на неприятния холестерол.

Независимо от опасенията, че наситените мазнини в сиренето покачват равнището на холестерола в кръвта, нови, наскорошни проучвания демонстрират тъкмо противоположното, означават учени.

Доц. доктор Ема Фини от Института по хранителни артикули и здраве към Университетския лицей в Дъблин провела шестседмично проучване, в което взели присъединяване 164 души над 50-годишна възраст, с леко нараснало равнище на холестерола. Резултатите в последна сметка посочили, че групата участници в опита, които употребявали мазни сирена, фактически имала намаляване на общия холестерол и на „ неприятния “ холестерол.

Според лекар Фани повода е в това, че отличителната „ матрица “ на сиренето, т.е., неговата молекулярна конструкция и неповторими съставни елементи, дават на организма повече изгода, в сравнение с щета.

В „ матрицата “ на сиренето има нещо характерно. Процесите се случват по този начин, че в кръвотока попадат по-малко наситени мастни киселини, когато те идват от сиренето, в съпоставяне да вземем за пример с маслото. Смята се, че част от мазнината се свързва с калция, образувайки самобитен „ сапун “, заради което тази лой не се всмуква в червата, а се изхвърля от организма при дефекация, разяснява специалистът. Д-р Фини удостоверява с още едно проучване и теорията, че калцият намалява абсорбцията на мазнините. В последна сметка излиза, че сирене с по-високо наличие на калций води до по-голямо понижаване равнището на неприятния холестерол.

Сред последователите на теорията, че сиренето може да отбрани от захарен диабет е прессекретарят на Британската диетична асоциация Франки Филипс. Той счита, че един от съставените елементи на наситените мазнини, получавани от сиренето и другите млечни артикули, са потребни сами по себе си и пазят от диабет вид 2.

„ Наситените мазнини са редица субстанции, съдържащи се в млечните артикули, само че те не оказват същото нездравословно влияние като другите наситени мазнини като обработените “, изяснява експертът.

Според специалиста на диабетиците и на хората от рисковите групи за това заболяване се предлага да ядат сирене и други млечни артикули. „ За страдащите от диабет сиренето не покачва равнището на захар в кръвта, по тази причина е подобаваща храна “, прибавя той.

Редовната приложимост на сирене усъвършенства здравето на мозъка, паметта и мозъчната функционалност при възрастните хора. Японски учени анализирали менюто на повече от 1500 души над 65 години и стигнали до извода, че тези, които ядат сирене всекидневно или даже единствено един път седмично, демонстрират по-добри резултати в когнитивните проби и са с по-нисък риск от развиване на деменция спрямо тези, които изобщо не употребяват този артикул.

„ Редовната приложимост на сирене е обвързвано с възстановяване здравето на мозъка при възрастните хора “, подобен извод създали учените. Отделно проучване, показано на конференция на Американската общественост по хранене, също посочило, че вид пробиотици (или „ положителни “ бактерии), които по натурален метод се съдържат в сиренето и другите млечни артикули, като йогуртът или млякото, усъвършенстват паметта и мозъчната функционалност на хора в преклонна възраст с умерени когнитивни нарушавания.

„ Смята се, че пробиотикът, който бил даван във тип на напитка, възстановил салдото на микробиома в червата, бактериите, гъбичките и вирусите, живеещи в храносмилателния тракт и на собствен ред повлиява функционалността на мозъка “, се споделя в публикацията.

Отбелязва се също по този начин, че сиренето съдържа високо равнище противовъзпалителни молекули, наречени олеамиди и дехидроергостерини, които са извънредно потребни за мозъка. Като потребни сирена учените дефинират пармезана и множеството типове с мухъл.

Д-р Фини предлага дневно да консумираме към 30 г сирене (колкото кибритена кутийка), защото такова количество няма да окаже отрицателно въздействие върху здравето на сърцето и даже може да е потребно. По-предпазлив в своите рекомендации е кардиологът доктор Оливър Гутман.

„ Изследвания демонстрират, че консумирането на 30-40 г сирене дневно евентуално е доста потребно, само че да не забравяме, че то съдържа доста сол и е висококалориен артикул. Т.е., може да увеличи тежестта “, споделя докторът. Според него използването на по-голямо количество сирене, още повече всекидневно, може да наклони везните в противоположна посока, а не в интерес на здравето.

В последна сметка множеството специалисти и разнообразни медицински експерти считат, че дневно е задоволително да се изяждат не повече от 30-50 г сирене. Ако пък се постанова понижаване на мазнините в менюто, се предлага сиренето да е с не повече от 30% масленост, а най-добре – не повече от 20%. Желателно е да се лимитират от потреблението на мазни сирена хората с наднормено тегло и хипертония. Както и страдащите от артрит или мигрена.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР