Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента трябваше да

...
Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента трябваше да
Коментари Харесай

Защо България не я чака нищо добро |

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента трябваше да постави основата за парламентарен консенсус и да бъде трамплин за сформиране на нова власт. Румен Радев даже авансово бе свикал съвещания за държавно управление на днешния ден. КСНС обаче се провали. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ напусна съвещанието още първоначално му. А след края му, в изказване пред медиите президентът призна неуспеха си да откри политическо единодушие за актуализацията на бюджета.

От Движение за права и свободи, които настойчиво градят огледален облик на Ахмед Доган в лицето на „ олигарха, медиен монополист и НПО-ец “ Иво Прокопиев, провидяха опит за разпределяне на милиарди в негов интерес. А от „ ИТН “ посредством парламентарната председателка Ива Митева изрично обявиха, че бюджетът е работа на Народното събрание и актуализацията ще я вършат депутатите.

Второстепенни сюжети

Междувременно огромната картина на обстановката и без друго разсеяна от нов сюжет – има ли двойно поданство звездата на служебния кабинет Кирил Петков. Темата бе курдисана и на консултативния съвет при президента и Петков за малко да го изхвърлят от него. Въпросът за поданството му подвигна Има Такъв Народ, а с бърза офанзива ГЕРБ го заби в коша на Конституционния съд. Едва ли тази архаична и конюнктурна към началото на прехода норма за възбрана на двойното поданство ще стопи известността на Петков, само че пък е учудващо по какъв начин може толкоз години да се настава една и съща мотика? И по кое време министърът ще проумее, че като те цакат по правилник, контранастъплението би трябвало да е на различен терен.

Разпадането на огромната картина с второстепенни ходове от участниците в нея води до смаляване и изолираност на всеки. Неумело поставяйки актуализацията на бюджета наложително пред скобата на уравнението за нова власт с третия мандат, президентът се лишава от ролята на деен конструктор и е по-вероятно да бъде единствено конферансие и хазаин на договарянията. „ Демократична България “ и „ Изправи се, България! Ние идваме! “ са компактно една до друга, само че задълбочаващият се разкол с Има Такъв Народ и невъзможността да правят отстъпка третия мандат на Българска социалистическа партия поради гласоподавателите си ги обрича да се въртят само към оста си.

Поставената в изолираност Движение за права и свободи стартира да подхваща следени нервности, с цел да не е последната планета в Слънчевата система. ГЕРБ се отдава на стратегическо изчакване, като Бойко Борисов с приглушено ръмжене пази къщата, а парламентарните му палета настървено лаят по улицата. Българска социалистическа партия се е вкопчила в третия мандат като паднала от седмия етаж котка, забила нокти в прането по-надолу, тъй като е най-вероятният губещ от нови предварителни избори. А при трета загуба към този момент няма по какъв начин да не падне главата на лидерката ѝ. Как обаче Нинова ще помири Има Такъв Народ и Демократична България, с цел да се сформира държавно управление, откакто и Радев не може?

Има ли Има Такъв Народ тактика?

Единствена Има Такъв Народ не знае кое животно на коя планета е. Удря крепко по служебното държавно управление, само че поддържа Радев за втори мандат. Громи Демократична България и ИБНИ с такава пристрастеност, на която и ГЕРБ завижда. Подрежда се измежду партиите на митинга като герой против полицейското принуждение на ГЕРБ предишното лято, макар че сценаристите ѝ не са били даже статисти на площада.

Разнобоят отрежда и разнообразни функции на говорене. Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов се изсули от КСНС, без да каже нищо пред медиите. Парламентарната председателка Ива Митева сподели на Румен Радев до каква степен е президентът и от кое място е Народното събрание. А късно вечерта от Фейсбук-диванчето водачът Слави Трифонов съобщи поддръжката на Има Такъв Народ за служебния кабинет и президента поради опасността от нова бежанска вълна.

Дали откровено се е уплашил от протичащото се в Афганистан или е намерил комфортен мотив да нарежда по-ясно партията си, само че ходът на Трифонов издава, че той не чака друго, с изключение на предварителни избори. При което към този момент няма по какъв начин хем да подкрепяш президента, хем да рутиш държавното управление му. Особено при неналичието на парламент и в действителност задаващи се Ковид-и бежанска талази.

Мрачни изгледи

Самият Румен Радев пък е изправен пред тежкия кръст неговото държавно управление да е отговорно и за парламентарни, и за президентски избори, до момента в който той е главен претендент за държавен глава. Поради което съобщи неохотата си изборите да са 2 в 1. Но в случай че не са, като се изключи че ще ни излязат по-скъпо, парламентарни избори преди президентските обезпечено ще са с ниска изборна интензивност, от която ще завоюват партиите на статуквото – ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Нищожна е вероятността обаче даже и при по-висока интензивност при двойния избор някой да завоюва безусловно болшинство. И Радев, в случай че повтори мандата си, очевидно отново ще би трябвало да ръководи със длъжностен кабинет. Защото в 45-ия парламент партиите на смяната не си говореха, в 46-ия се псуват на „ предатели “ и „ болонки “, а в 47-ия несъмнено към този момент ще се заловен за гушите. Изглежда единствено мощно външно разтърсване, което да сложи страната на колене – Ковид, бежанци или не дай си боже боен спор, може да принуди партиите да сформират парламентарно държавно управление.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР