Конституционният съвет на Сенегал публикува окончателен списък с 20 кандидати

...
Конституционният съвет на Сенегал публикува окончателен списък с 20 кандидати
Коментари Харесай

20 души ще се борят на изборите за президент на Сенегал

Конституционният съвет на Сенегал разгласява финален лист с 20 претенденти за президентските избори на 25 февруари, в който не са включени двама известни опозиционери - Усман Сонко, който сега е в пандиза, и Карим Уейд, наследник и министър на някогашния президент Абдулайе Уейд, означи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В листата са включени претендентът на президентския лагер, министър-председателят Амаду Ба, някогашните държавни ръководители и съперници Идриса Сек и Махамед Бун Абдала Дион, някогашният кмет на Дакар Халифа Сал и Басиру Диомайе Диахар Файе, показан като претендента, заместващ Сонко.

43-годишният Файе, член на разпуснатата партия на Сонко, също е арестуван, само че към момента не е съден. Той се намира в пандиза от април 2023 година за " пренебрежение към съда " и " клюка против конституиран орган ", свързани с пост във Facebook.

Усман Сонко е централната фигура в разногласието с управляващите, траял повече от две години и довел до няколко епизода на смъртоносни безредици. Изключването на известния измежду младежите претендент, считан за един от любимците на президентските избори, беше предстоящо. Съветът отхвърли кандидатурата му с претекста, че на 4 януари е бил наказан за клюка и е получил шестмесечна условна присъда по дело против министър, който е бил член на президентския лагер.

През юни Сонко беше приет за отговорен по две други каузи - за покваряване на малолетен. През юли му бяха повдигнати и други обвинявания за приканване към протест, незаконно сдружаване, обвързвано с тероризъм и подкопаване на държавната сигурност - дело, което към момента е висящо. Според самия опозиционер това е скрит план, целящ да му попречи да взе участие в президентските избори идващия месец.

Кандидатурата на Карим Уейд беше счетена за " неприемлива " заради двойното му френско и сенегалско поданство, посочи Конституционният съвет.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР