Конституционният съвет на Франция утвърди резултатите от втория тур на

...
Конституционният съвет на Франция утвърди резултатите от втория тур на
Коментари Харесай

Макрон отново президент - а сега накъде?

Конституционният съвет на Франция утвърди резултатите от втория тур на президентските избори. Те демонстрират, че Еманюел Макрон е избран отново с 58,55 % (тоест над 18,7 милиона гласа), а кандидатката на крайната десница

Марин Льо Пен получава 41,45 % (тоест над 13,2 милиона гласа). 28,01 % от записаните гласоподаватели не са излезли въобще да гласоподават. 2,25 % от гласовете, подадени на втория тур, са били недействителни, а 6,36 % от гласувалите не са показали нито един от двамата претенденти в бюлетината.

За съпоставяне преди пет години, когато Макрон и Льо Пен бяха отново на втория тур на президентския избор , тези проценти бяха надлежно: 66,10 % за Макрон (над 20,7 милиона гласа) и 33,90 % за Льо Пен (над 10,6 милиона гласа). Тогава 25,44 % от записаните гласоподаватели въобще не отидоха до урните, 2,24 % бяха недействителните бюлетини, а 6,35 % бюлетините без маркирано име на предпочетения претендент.

Изводът от всичко това е, че Макрон удостовери социологическите прогнози, че ще победи , само че за разлика отпреди пет години, когато преднината му пред Льо Пен беше над 10 милиона гласа, в този момент тя се е стопила на към 5,5 милиона гласа. А самата Льо Пен пък за пет години съумя да добави към 3 милиона гласа към актива си и да трансферира 40-те %. Това де факто значи, че Марин Льо Пен може и да е изгубила изборите, само че в действителност провалянето съдържа самобитна победа за нея, тъй като е най-хубавото изборно показване на крайната десница до момента, означават „ Франс 24” и Асошиейтед прес. Според сътрудници на Льо Пен след пет години при сходна наклонност и в случай че Льо Пен отново се кандидатира, възможностите й за победа са още по-големи.

На митинга на „ Марсово поле” след края на втория тур на изборите в неделя самият Макрон призна, че осъзнава, че доста от сънародниците му са дали своят вот на втория тур за него не тъй като поддържат концепциите му, а тъй като са желали да блокират идването на крайната десница на власт и че от това произтича отговорност за него, напомня Асошиейтед прес. Това значи, че Макрон бе избран отново макар че не съумя да изкорени проблемите, довели до протестното придвижване на „ жълтите жилетки” през 2019 година, макар че нямаше възстановяване на живота в проблематичните френски покрайнини, макар че нямаше по-добро консолидиране на хората с мигрантско родословие във Франция. Макрон също така бе определен макар поредицата от локдауни и рестрикции, въвеждани в продължение на две години поради коронавирусната пандемия и нанесли тежък удар на стопанската система, по-специално на дребните бизнеси. Самата коронавирусна пандемия докара във Франция, както и в другите страни по света, до рецесия, която се отрази върху цената на живота и покупателната дарба на хората и надлежно се изрази в неодобрение. Пандемията извади нескрито и проблеми в здравната система и в системата на домовете за обществени грижи. А самите рестрикции и локдауни, както и въвеждане на зелените документи за достъп до разнообразни места и на наложителната имунизация за избрани специалности, също подклади националното неодобрение. Въпреки всичко това французите гласоподаваха доверие на Макрон за още пет години, единствено и единствено, с цел да не пристигна на власт крайнодясната Льо Пен, която би разхлабила връзките на Франция с НАТО и Европейски Съюз. Макрон бе избран отново макар амбициозната стратегия на Льо Пен за данъчни облекчения и начинания за хората до 30 години, за опазване на възрастта за пенсиониране, за увеличение на избрани заплати, за понижаване на Данък добавена стойност върху горивата и за унищожаване на Данък добавена стойност върху 100 съществени продукта, без да излиза наяве от кое място обаче щеше да се финансира всичко това. Макрон бе избран отново макар обещанието му за пробутване на оспорвана пенсионна промяна, която би принудила хората във Франция да работят по-дълго, с цел да може да се финансира пенсионната система и системата на заетостта с всички обществени придобивки. Той даде обещание този път и по-малко данъчни съкращения. Но повече финансиране в промишлеността, в развиването на някои браншове, в зелената сила, в екологията, в покупателната дарба, в защитата, в устойчивото земеделие.

Много от тези, които гласоподаваха за Макрон, единствено с цел да не бъде определена Льо Пен , възприемат в действителност Макрон като нахален властник, който се е отдалечил от техните ежедневни проблеми и грижи, отбелязва Асошиейтед прес. Сега Макрон ще би трябвало да покаже, че е друг от това и да работи за сближение на нацията. Той би трябвало да покаже, че схваща страданията на тези, които се усещат изоставени от управляващите във Франция.

Че Макрон мъчно ще реализира сближение на нацията, приказват няколко допитвания , извършени след втория тур на президентския избор. Вчера допитване на социологическата организация „ Елаб” за телевизия Бе Еф Ем сподели, че 55 % от интервюираните считат, че преизбирането на Макрон е неприятно за страната. А 68 % считат, че през идните пет години Макрон няма да се промени, колкото и да дава обещание да го направи. Още в неделя вечерта стана ясно, че 63 % от французите не желаят Макрон и неговата партия да завоюват парламентарните избори през юни, съгласно допитване на организация "Опинионуей ".

Доказателство, че Макрон си остава недолюбван макар изборната победа беше и случаят от през вчерашния ден. По време на посещаване в Сержи в департамента Вал д’Оаз, където в качеството си на държавен глава той трябваше да се срещне с жители и бизнесмени, Макрон беше замерен с домати и защитата му трябваше да разпъне огромен чадър, с цел да го защищити. В интерес на истината не за първи път му се случва сходен случай. Още преди да бъде определен за президент, през 2016 година, когато беше единствено министър на стопанската система, Макрон бе засипан с яйца и зеленчуци от синдикалисти в Монтрой. Тогава той се пошегува, че би предпочел да си направи този яйчен шампоан самичък. По време на първата си претендент президентска акция в Париж през март 2017 ч. Макрон бе още веднъж замерен с яйца, когато посети интернационалното селскостопанско ревю. Тогава той отново се пошегува, че това очевидно е част от пейзажа на предизборната акция. През юни 2021 година във Валанс след аудиенция в локална гимназия Макрон беше зашлевен от неудовлетворен мъж, който бе арестуван и наказан на четири месеца затвор. През септември 2021 година в Лион по време на гастрономическо ревю Макрон още веднъж бе замерен с яйца, а мъжът, който го нападна беше бързо арестуван.

Избягването на сходни произшествия е най-малкото от вътрешнополитическите провокациите пред Макрон в идните пет години. Като начало той би трябвало да избере нов министър председател, защото, както е обичаят след всеки президентски избор, досегашният министър председател би трябвало да се отдръпна от поста. Заедно с премиера Макрон би трябвало да назначи нов кабинет. Очаква се това да стане до няколко дни. А водещи министри от досегашното държавно управление би трябвало да запазят постовете си. Но не и министър председателят Жан Кастекс. Твърди се, че той може да бъде сменен от жена и това да е Елизабет Борн, досегашната министърка на обществените въпроси, а преди този момент министър на екологичния преход и на превоза. Изборът на министър председател сред прочее ще се гледа под лупа във Франция, само че и в цяла Европа. Защото този министър председател може да бъде правоприемник на Макрон след края на петгодишния му мандат, отбелязва „ Политико”.

Иначе останалите провокации пред Макрон са много. Първо са парламентарните избори през юни. Очаква се партията на Макрон още веднъж да победи, само че не се знае какви изненади може да поднесат лагерите на радикалната левица, чийто претендент Жан-Люк Меланшон се класира на трето място на първия тур на президентските избори и който в този момент се пробва да сплоти левите в обединен фронт. Очаква се и готовност на последователите на Льо Пен, както и на всички тези, за които на тези президентски избори, тя изглеждаше като по-умерен и позициониран в центъра на десницата претендент в съпоставяне да вземем за пример с по-радикалния Ерик Земур. А след пагубното проваляне и на консерваторите и на социалистите на първия тур на президентския избор, се чака разочаровани последователи на двата лагера да се ориентират към Льо Пен и Меланшон на парламентарните избори.

Други вътрешни провокации пред Макрон са да усили покупателната дарба на сънародниците си, да резервира без смяна енергийните цени до края на годината, да се оправи с дефицита на личен състав в опазването на здравето, да стартира да прави плануваната пенсионна промяна, срещу която са 70 % от французите и която планува поетапно повишаване на възрастта за пенсиониране на 65 години. Макрон също така ще би трябвало да форсира и темпото за понижаване на парниковите излъчвания с 40 % до 2030 година по отношение на стойностите им от 1990 година Той ще би трябвало да стартира да ползва програмата си за декарбонизиране на френската енергетика, разчитайки на нуклеарната сила, на вятърната и слънчевата сила, на понижаване до 2050 година с 40 % на потреблението на сила, на санирането на 700 000 жилища на година, на насърчаване на потреблението на електрическите автомобили и хибридни транспортни средства. Макрон ще би трябвало да вземе ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха, считано за отговорно за преждевременната гибел на 40 000 души в страната, показва „ Франс 24”.

През идните пет години във външнополитически проект Макрон ще би трябвало да затвърди ролята си на сплотяващ водач в Европейски Съюз , за която наподобява съдбоносен след отдръпването след 16 години на власт на Ангела Меркел, показват Асошиейтед прес и „ Политико”. Но тук той също ще има не малко проблеми. В Европейски Съюз има и други национални водачи, които също бяха избрани отново и които не се впечатляват изключително от преизбирането на Макрон, като да вземем за пример унгарският министър председател Виктор Орбан, спечелил пети мандат на изборите по-рано този месец, или нидерланския министър председател Марк Рюте, избран отново за четвърти път още напролет на предходната година, показва „ Политико”.

Още на 9 май в Страсбург Макрон възнамерява да произнесе огромна тирада за Европа. През юни Франция ще е хазаин в границите на френското ротационно председателство на среща за Западните Балкани, която ще бъде опция за начало на преосмисляне на политиката по разширението на Европейски Съюз, счита Тара Варма от Европейския съвет за външни връзки, представена от Асошиейтед прес.

Макрон бе приветстван от другите водачи в Европейски Съюз за преизбирането си, само че може да се сблъска с проблеми при опитите си да приложи амбициозната си стратегия за една по-силна и суверенна Европа. Тя включва енергийна самостоятелност, самостоятелност в региона на защитата и технологиите. Макрон желае и контролиране на европейско равнище на цифровите колоси. Той желае и смяна на политиката за даване на леговище, която в този момент води до непостижимо задължение за страните на първа линия на миграционните талази, само че по този въпрос той може да се сблъска с нежеланието на страни от Вишеградската група за споделена отговорност за миграцията. Насърчаването на развиването на нуклеарната енергетика пък може да го конфронтира с немския канцлер Олаф Шолц, чието държавно управление има проекти да закрие последните национални нуклеарни централи тази година, отбелязва Асошиейтед прес.

По въпроса за въвеждане на минимална заплата на равнище Европейски Съюз, за въглероден налог върху вноса и за фискална промяна в съюза, Макрон отново ще има потребност също от консенсус. Същото се касае и за френското предложение да се употребява споделения дълг на Европейски Съюз за капиталов проект за справяне с последствията от войната в Украйна.

Според „ Политико” огромно затруднение, пред което Макрон може да се озове в идните пет години, е груповата опозиция в Европейски Съюз против това, което се възприема като френска надмощие в блока. Макрон е възприеман като националния водач, съдействал най-вече за избирането на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия. Известно е, че той е в извънредно близки връзки и с ръководителя на Европейския съвет, белгиеца Шарл Мишел. А след Брекзит Франция е единствената страна от Европейски Съюз, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и всичко това дава на Париж неизмерим глас в дипломатическите полемики, само че в Европейски Съюз се долавя отмалялост от тази френска надмощие. Според неназован европейски посланик методът, по който се ползва в този момент в деяние тази надмощие на европейско равнище, е следният - първо френски представител се оплаква от някои политически или проблем в Европейски Съюз. Малко по-късно се появява предложение от Европейска комисия за смяна по отношение на казуса, по който е имало недоволство от френска страна и по-късно се стига до приемане на европейски правилник в тази тенденция. Според различен неназован европейски представител Макрон ще би трябвало да осъзнае, че Европейски Съюз не е мощно централизирана република, че в Европейски Съюз има и различаващи се гласове, че в Европейски Съюз Франция се нуждае от сътрудници. Ако той не прояви схващане и покорност към тези, които мислят друго в Европейски Съюз, ще бъде мъчно за Макрон да осъществя своите огромни проекти за Европа, добавя „ Политико”.

А що се касае до украинската рецесия и връзките с Русия на Путин, не трябва да се не помни, че до момента в който по време на предизборната акция Макрон упрекваше съперничката си Льо Пен, че е подвластна от Русия поради това, че нейната партия е взела заем от съветска банка, то мнозина припомниха какви връзки е поддържал Макрон с Путин през първия си президентски мандат. През 2017 година във Версайския замък Макрон устрои тържествено посрещане на Путин, като това бе възприето като първа стъпка в напъните за разговор с съветския водач, напомня „ Политико”. Освен срещата във Версай Макрон одобри още три пъти Путин през първия си мандат, пътува до Русия два пъти през 2018 година, само че първата му аудиенция в Украйна бе едвам през актуалната година. През 2019 година Макрон съобщи на Путин, че гледа на Русия като на една „ надълбоко европейска нация” с значимо място в една Европа на споделените полезности. Според някогашен помощник на Макрон, чието име не се загатва, френският президент е правел всичко това, воден от визията, че би трябвало да предложи на Русия опция на Китай, т.е. да не се стигне до основаване на алианс Русия-Китай. Според неназован някогашен френски посланик, взел участие в договарянията за Минските съглашения за Украйна през 2014 година, още тогава е станало ясно, че за Путин пък гледната точка на другите няма значение. А съгласно Мари Дюмулен, шеф на Европейския съвет за външни връзки, през всичките тези години безспорно Франция е подценила доколко руснаците са желали да поемат надзор върху Украйна и във Франция е имало виждане, че нашествието на Украйна би довела до заплащането на прекомерно висока цена за Русия и затова не би била рационално решение за Москва, само че в Русия е имало друго виждане кое е рационално и кое не по този въпрос. Според Никола Танзер, специалист по руско-френски връзки в университета за политически науки в Париж, през годините на диалози с Русия за Украйна Макрон е пропуснал да начертае червени линии, които не би трябвало да се прекрачват. А Франция дружно с Германия са оставили усещането, че тласкат Украйна да одобри отстъпки по време на предоговарянето на Минските съглашения през 2019 година

В последно време Макрон продължи с телефонните диалози с Путин, даже и след началото на съветската инвазия в Украйна , а информации за наличието на диалозите беше съобщавано регулярно от Елисейския замък. След пътуването на Макрон до Москва по-рано тази година, когато той не съумя да накара Путин да не стартира инвазия на Украйна, френският президент е декларирал, че е разкрил в лицето на Путин един изменен човек, който го е засипал с дълги монолози и исторически ревизионизъм, споделят представители на Елисейския замък, само че съгласно наблюдаващи на Русия и на съветската политика Путин постоянно се е държал по този начин и Макрон просто не е желал да одобри до момента това, отбелязва „ Политико”. С началото на нашествието в Украйна Макрон възприе корав звук по отношение на Москва, настоя за по-строги наказания и в този момент поддържа непрекъснат контакт със съдружниците си по отношение на рецесията, напомня изданието. Малко евентуално е обаче избраният отново Макрон да прекрати диалозите с Путин. Въпреки че в навечерието на първия тур на президентските избори в отговор на въпроси на читатели на „ Паризиен” Макрон съобщи, че тези диалози не са били нещо прелестно за него, че ролята му в тях е била неблагодарна и че всякога той е долавял цинизъм от съветска страна. Относно украинската рецесия с изключение на продължение на диалозите с Москва в този момент се чака Макрон да посети още веднъж Киев, откакто беше приканен от украински водачи да го направи, а негови сътрудници от Европейски Съюз към този момент имаха сходна аудиенция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР