Да определиш само 7 природни, културни или исторически забележителности като

...
Да определиш само 7 природни, културни или исторически забележителности като
Коментари Харесай

7-те чудеса на България - неофициална класация

Да определиш единствено 7 естествени, културни или исторически забележителности като “Чудесата на България ” се оказа извънредно сложна задача.

Чудехме се по кой път да поемем - да приказваме за естествените ни хубости от Балкана до Дунава или пък да обърнем взор към предишното и да изровим оттова за вас антични златни съкровища, римски замъци и тракийски колесници…

В последна сметка направихме ранглиста на тези впечатляващи забележителности, които да са покрай обитаемо място, да са постижение на човешкия разум или пък на естествените закони, и да са фотогенични.

Постарахме се и да включим обекти от всички краища на страната, тъй като си заслужава да я пребродим надлъж и нашир.

И по този начин, ето нашата неофициална ранглиста на 7-те чудеса на България:

1. Паметникът “Шипка ”

Започваме с най-емблематичното място съгласно нас в страната - паметникът Шипка. Символ на обединяването, освобождението, стремленията и задружните старания на един народ да заеме полагащото му се място в историята.

Място, на което ви побиват тръпки, тъй като там тупти сърцето на България.

2. Най-високата скулптура на Богородица в света, гр. Хасково

Това е най-новият обект в нашата ранглиста. Статуята на Богородица в Хасково е издигната и осветена през 2003-та година, а през 2004 е удостоена с грамота от Рекордите на Гинес като най-високата скулптура на Богородица в света.

Пътят до там е елементарен и прелестен, поредност стълби ще ви отведат до самата скулптура, а наоколо има камбанария, от която се открива хубава панорама към града и тополите му, възпети в “Край реката редят се, редят се тополите ”.

3. Панорамата в Плевен

Панорамата „ Плевенска епопея 1877 година “ е живописен музей в Плевен, издигнат в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско господство.

В първите 3 години след нейното разкриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души.

До подножието на Панорамата елементарно се стига с автомобил, само че по-красивия маршрут е пешком, от центъра на града, нагоре по стъпалата към парк " Скобелев ". Оттам се разкрива хубава панорама към града, а в случай че сте доста изморени, можете да си починете в основите на различен впечатляващ монумент - " Майка България ”.

Влизате в парк " Скобелев " и по каменистите алеи след няколко завоя пред вас ще се разкрие Панорамата в цялото ѝ величие.

Във вътрешността ѝ ви чака изложбена колекция на тематика “Руско-турската освободителна война ” и реалистично показване на основните за Освобождението ни боеве край Плевен в зимата на 1877-ма година.

4. Средновековна цитадела " Баба Вида "

Това ни е едничката напълно непокътната средновековна цитадела, тъй че заслужава особено място в класацията ни. Намира се на брега на Дунава край Видин и съгласно легендата е издигната от най-голямата щерка на локален държател. Той имал три дъщери - Вида, Кула и Гъмза, като по-малките се оженили за владетели на прилежащи царства, а Вида останала да ръководи бащините земи и построила крепостта, с цел да се пази от набези.

В наши дни в пространствата на крепостта има възстановки на средновековния обичай, а от кулите се разкрива приказна панорама към Дунава и румънския бряг.

5. Александровската гробница

През декември 2000 година в могилата “Рошавата чука ” край с. Александрово, община Хасково, екип от археолози, управителен от доктор Георги Китов (1943-2008), открива неповторима тракийска гробница от IV в.пр.Хр.

Предназначението на гробницата е било да даде финален подслон на някой от тракийските владетели, чието име остава загадка за нас. Със своите фрески и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно завещание по нашите земи и се подрежда измежду най-големите уреди от този вид, открити до в този момент.

Живописта е скъп източник на информация за тракийската реалност. Самата гробница е запечатана и затворена за гости, с цел да не се увредят стенописите, само че наоколо е построен музей, в който ще откриете тъкмо копие в действителен размер на гробницата и голям брой артефакти.

А когато застанете на площадката пред музея и вперите взор в необятните равнини, ще разберете за какво тракийските царе са избрали тъкмо това място за собствен безконечен дом.

6. Белоградчишката цитадела

Белоградчишките скали са станали естествена бариера на крепостта, построена още по времето на Римската империя. През 14 век цар Иван Срацимир уголемява остарялото барикада като построява крепостни гарнизони пред съществуващите преградни скални масиви. По време на неговото ръководство крепостта става едно от главните по значимост укрепления в района като отстъпва единствено на Видинската цитадела, която е служила за палат на самия Срацимир.

В наши дни хармонията сред природа и човешка ръка основава в действителност впечатляващ пейзаж, в който си заслужава да потънем.

7. Крепостта Овеч

Една от най-мощните замъци в Източна България, издигната край днешния град Провадия.

Крепостта е ситуирана на тераса, която се издига на 130 м над околния терен, като от тях 30 м са отвесни скали. Била е налична единствено по един скален зъб, дълъг 50 м и необятен единствено 2 крачки.

Сега са непокътнати единствено входната врата и каменната стена край нея, само че построените дървени пътеки дават ясна визия за мощта на оборудването. Можете да стигнете елементарно с кола и да се качите по особено построените стълби, без потребност да превземете крепостта на взлом.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР