Трима души са били убити по време на размириците, обхванали

...
Трима души са били убити по време на размириците, обхванали
Коментари Харесай

Тежки сблъсъци избухнаха в Нова Каледония, има жертви

Трима души са били убити по време на размириците, обхванали френската тихоокеанска територия Нова Каледония, съобщиха представители на локалните управляващи пред Ройтерс.

(*Видеото е архивно!)

Жертвите са трима младежи от локалното население канак.

140 души са били задържани във втората нощ на размириците, обхванали Нова Каледония, съобщи Франс прес, като се базира на френския Висш комисариат, представляващ френската страна в Нова Каледония.

Той заяви за 60 ранени служители на реда по време на размириците.

Напрежението започна във вторник, в миг, в който във Франция се организираха диспути по отношение на законопроект, който ще даде на хиляди френски жители на архипелага в Южния Пасифик правото да гласоподават и затова ще им даде и повече политическа тежест.

Представители на коренното население не са съгласни френски жители да имат дума в установяване на тяхната орис.

Националното заседание (долната камара на парламента) одобри законопроекта с 351 гласа " за " против 153 гласа " срещу ".

По време на размириците в Нова Каледония са били подпалени доста здания, включително и учебни заведения. В затвор в столицата Нумеа, пандизчии възнамерявали бягство, само че то било осуетено.

През нощта беше въведен комендантски час и хората бяха призовани да лимитират придвижванията си. Въведена беше и възбрана за събирания на доста хора на едно място, за продажбата на алкохол и за носене на оръжие. Летището в Нова Каледония беше затворено.

За Париж Нова Каледония е значима в географски и боен проект, само че също и поради залежите от никел.

Територията с към 270 000 поданици получи забележителна автономност посредством Споразумението от Нумеа. Островната територия се намира на към 1200 километра източно от Австралия.

Жителите на Нова Каледония гласоподаваха за оставане във Франция на три референдума за самостоятелност - през 2018 година, 2020 година и 2021 година, като последният беше бойкотиран обаче от придвижването за самостоятелност. То разгласи, че не признава резултатите от това допитване.

Същевременно френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че ранените в насилието в Нова Каледония са стотици, измежду които има и към 100 служители на реда, съобщи Франс прес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди деянията на принуждение в Нова Каледония и ги дефинира като неприемливи и възмутителни.

Той прикани към утешение и предизвести, че в случай че двата противникови лагера в Нова Каледония - този на лоялистите на Париж и този на настояващите за самостоятелност от Франция - не се схванат по отношение на един законодателен текст, който да регистрира ползите и аспирациите на всички страни в Нова Каледония, то тогава и двете камари на френския парламент през юни ще одобрят конституционната смяна по отношение на правото на избор във френската територия, предаде Франс прес.

Привържениците на независимостта на Нова Каледония осъдиха също деянията на принуждение, само че приканиха и за отдръпване на гласувания в долната камара на Народното събрание закон, с който ще се промени конституцията на Франция.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР