Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да

...
Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да
Коментари Харесай

Антон Станков: Конституционният съд си вкара страхотен автогол с решението за Инспектората на ВСС

" Конституционният съд си вкара страховит автогол, тъй като се опита да компенсира неналичието на политическа воля за избор на избрани органи - било Инспекторат към правосъдната власт, било парламентарната квота на Висш съдебен съвет. В същото време това решение визира и самия Конституционен съд, тъй като имаме непопълнен състав на Конституционния съд - две непопълнени места от квотата на Народното събрание ".

Това сподели пред БНР някогашният министър на правораздаването Антон Станков.

Членовете на Инспектората към Висш съдебен съвет могат да продължат работа след края на мандата си
Главният прокурор подлага на критика министъра на правораздаването за настояването му до Конституционен съд
Той акцентира, че когато решението на Конституционен съд бъде оповестено в Държавен вестник, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев би трябвало да се върнат автоматизирано на местата си в Конституционен съд, до момента в който бъдат определени нови конституционни съдии на тяхно място:

" Това е тълкувателно решение и има деяние обратно. Ще ми е любопитно дали ще ги възстановят Анастасов и Илиев.... Това решение се очакваше за Висш съдебен съвет, само че поради неналичието на политическа воля Конституционен съд навлезе в една доста тежка материя, на процедура замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години Народното събрание систематично не прояви воля да ръководи ".

Станков разяснява, че сега страната е " полупарламентарна република ".

Хипотезата, че Конституционен съд би могъл да се произнесе, че при приключване на мандата мястото се освобождава, някогашният министър на правораздаването разяснява, че по този начин страната би блокирала:

" Не мисля, че това е по-добрият вид, само че от юридическа позиция е по-правилният. Решението на Конституционен съд е палиативно, лекува признаците, а не същността на болестта. В дълбока рецесия сме. Държавата е разтърсена фундаментално в основите си. Конституцията сега не се съблюдава, дописва се. Разтревожен съм същински! ".

Според него би трябвало да има запитване до Конституционен съд за пълномощията на служебното държавно управление:

" Очерта се серия от служебни кабинети и всеки надминава другия в размаха си на политически дейности. Конституцията е поставила една рамка, че те би трябвало да обезпечат изборите, само че не и да организират политики ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР