Конституционният съд съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото,

...
Конституционният съд съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото,
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна за тълкуване питането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд съд (КС) позволи за разглеждане всъщност делото, формирано по сложени от основния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на президента. Това оповестиха от Конституционен съд на уеб страницата си.

Решението е гласувано с девет гласа " за ". Трима съдии са били с изключително мнение - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова. На процедура решението значи, че конституционните съдии ще излязат с пояснение на запитването на основния прокурор, направено при започване на годината. Тогава Гешев изиска от Конституционен съд да се произнесе допустимо ли е против президента да бъде формиране следствие, в случай че става дума за държавна измяна или нарушаване на Конституцията. Питането на основния прокурор провокира огромен отзив и докара до задочна замяна на по-остри реплики сред Президентството и Прокуратурата.

Гешев изясни за какво желае пояснение от Конституционния съд. Президентът чака градивен разговор

В последна сметка от държавното обвиняване пуснаха записи от СРС - доказателствени материали по следствено дело, в които се чува диалог сред началника на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Двамата разясняват инспекция на Антикорупционната комисия за назначения на брачната половинка на президента Десислава Радева, само че по времето, когато Радев е бил шеф на Военновъздушни сили. Стигна се до инспекция от страна на военното министерство, която не откри нарушавания. От КПКОНПИ оповестиха обществено кореспонденцията с ген. Стойков по случая и стана ясно, че всички изискани документи са предоставени на антикорупционната комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР