Конституционният съд с единодушие искането на Кирил Петков за конституирането

...
Конституционният съд с единодушие искането на Кирил Петков за конституирането
Коментари Харесай

КС отхвърли исканията на Кирил Петков по делото за гражданството

Конституционният съд с единогласие настояването на Кирил Петков за конституирането му като заинтригувана страна по делото против президентския декрет, с който бе назначен за длъжностен стопански министър. Със същото определение Конституционен съд остави без разглеждане настояването му за събиране на други доказателства по делото.

Преди седмица Кирил Петков внесе документите за поданството си в съда и от тях най-сетне се обясни, че канадското му поданство е. Това са близо два месеца и половина след встъпването му поста длъжностен министър на стопанската система.

В същото време Петков изиска от конституционните съдии да бъде изслушан в намерено съвещание и да даде документално мнение. Той настоя за период от един месец за показване на позицията, което щеше да изтегли решението на Конституционен съд след датата на парламентарните избори. Съдът отхвърли да даде този бонус на някогашния длъжностен министър.

Кирил Петков е казвал неведнъж, че е подал заявката си за отвод от канадско поданство на 21 април. Той е назначен за министър 10 май т.г. Според него той по този начин е извършил условието на конституционните текстове, който категорично споделят, че министрите и депутатите могат да имат единствено българско граждансто.

Както Mediapool към този момент писа, до края на октомври, което може да направи тематиката водеща за предизборната акция.

Преди Петков да бъде назначен за министър в първия длъжностен кабинет, той е подписал декларация, че дава отговор на изискванията по конституция и няма друго поданство, с изключение на българското. Това обаче се оказва погрешно, тъй като към момента е имал и канадско.

Сега главният въпрос е дали някогашният длъжностен министър и сегашен политически водач ще се сблъска с прокуратурата преди изборите, в случай че е подписал документ с погрешно наличие

В началото на седмицата президентът Румен Радев за поданството на Кирил Петков, тъй като е безпредметно. Той припомня, че " първото " служебно държавно управление не съществува, а с това предметът на делото е привършен и отпада потребността от решение всъщност на проблема.

Конституционен съд бе сезиран от 55 депутати от ГЕРБ, с цел да ревизира дали назначението на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система е съобразено с конституцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР