Конституционният съд отклони искането на Министерски съвет за задължително тълкуване

...
Конституционният съд отклони искането на Министерски съвет за задължително тълкуване
Коментари Харесай

КС отказа да тълкува правото на главния прокурор да осъществява надзор за законност

Конституционният съд отклони настояването на Министерски съвет за наложително пояснение на пълномощието на основния прокурор за реализиране на контрол за правда върху активността на всички прокурори и приключи производството в тази му част.

Със същото определение Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на Министерски съвет за определяне на противоконституционност на текстове от Закона за правосъдната власт, които дават право на основния прокурор да разпорежда на съответните органи при данни за незаконосъобразни дейности да правят проверки в избран от него период, като му показват изводи, а при поискване - и всички материали.

Допуска се за разглеждане и оспорваното от Министерски съвет пълномощие на основния прокурор да ползва плануваните от закона ограничения при съществуване на данни, че може да бъде осъществено друго престъпление.

На съвещанието участваха 10 конституционни съдии.

В частта по отношение на отклонение на настояването на Министерския съвет за наложително пояснение определението беше признато с 9 гласа, като арбитър Янаки Стоилов подписа определението с изключително мнение.

По допускането за разглеждане всъщност на настояването на Министерския съвет за определяне на противоконституционност определението беше признато с единогласие.

Снимка: БГНЕС/Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР