Конституционният съд образува дело по искането на 50 народни представители

...
Конституционният съд образува дело по искането на 50 народни представители
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна

Конституционният съд образува дело по настояването на 50 народни представители за оповестяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и подсилване на отбранителните качества на България.

 

Искането е импортирано с подписите на депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

 

Докладчик по делото е конституционният арбитър Янаки Стоилов, заяви Българска национална телевизия.

 

В претекстовете към настояването се показва, че с решенията е „ нарушен правилото на разделяне на управляващите “, както и че е налице директна интервенция от страна на законодателната власт в пълномощията на изпълнителната власт.

 

В " Държавен вестник " на 23 декември 2022 година бе оповестен Указа за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

 

„ Подписите са събрани. Изпращането на оръжия за Украйна към този момент е в Конституционния съд. Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за оповестяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна за противоконституционно е събран. Под настояването са се подписали 50 народни представители - 26 от Възраждане и 24 от Българска социалистическа партия. Документът към този момент е импортиран в деловодството на съда. “, заяви тогава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Президентът Радев обаче разяснява, че сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт е невероятно.

" Тоест съдът няма защо да се произнесе. Докато госпожа Нинова умува дали да сезира Конституционен съд, което е безнадеждна идея, министерството на защитата свърши нейната работа и ревизира наложения от Народното събрание контракт с Украйна ", добави Румен Радев.

Тази интервенция - по изпращане на оръжието за Украйна - сме я възнамерявали с военните органи на НАТО, одобрена е от министъра на защитата, разгласи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Важното е да се приготви това, което е планувано, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето би трябвало да бъде извозено с фокус върху сигурност, сигурност и този проект е изработен, както на ведомствено равнище, военните органи на Министерство на защитата, българската войска, по този начин и на междуведомствено равнище, с цел да се обезпечи сигурността в държавен мащаб.

По тази интервенция толкова, изпълняваме. Когато приключи, министерството, ще реши по какъв начин да адресира въпроса в общественото пространство ”, сподели адм. Ефтимов. Според него на този стадий не било редно да оповестяваме с кои страни обсъждаме такава информация.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР