Конституционният съд образува дело по искане на състав на Софийския

...
Конституционният съд образува дело по искане на състав на Софийския
Коментари Харесай

След промените в Семейния кодекс: 16-годишнa иска, а не може да се омъжи за бащата на детето си

Конституционният съд образува дело по искане на състав на Софийския областен съд за определяне на противоконституционност на наредба от Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс, оказва се от известие на уеб страницата на съда.

Искането е едно от първите отправени, надлежно новите разпореди в Конституцията, съгласно които правосъден състав има право да сезира Конституционния съд при подозрение за противоконституционност.

До края на декември Семейният кодекс даваше опция на човек, който е навършил 16 година да подписа брак с позволение на районния арбитър, когато значими аргументи го постановат. Почти в 100% от делата значима причина беше, когато момичето чака дете. На делото районният арбитър изслушваше двойката, техните родители или попечители.

Това беше допустимо до последните промени в Семейния кодекс, които бяха признати през декември. Те главно засягаха осиновяването, само че сред първо и второ четене отпадат текстовете за подписване на брак от малолетни.

Настоящото искане е отправено от Софийския областен съд по отношение на анулацията на опцията, при изключение и значими аргументи, да е допустимо сключването на брак на разположение, което е навършило 16 години. Казусът, дал мотив за настояването, е дело, формирано по молба на малолетна, на 16-годишна възраст, с искане да ѝ се позволи да се омъжи за 20-годишен юноша. Излага се като значима причина за подписване на брака събитието, че молителката има дете от мъжа. Делото е почнало преди законовите промени. От районния съд показват, че закон, отменящ настоящ, е кадърен предмет на надзор за конституционосъобразност, без значение от влизането му в действие, защото резервира независимо значение.

Съдът насочва искане анулацията на текстовете от Семейния кодекс да бъде оповестена за противоконституционна, защото е в несъгласие с Конституцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР