Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не

...
Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не
Коментари Харесай

Полша направи немислимото: забрани абортите и при увреден плод

Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не са разрешени даже и при съществено увреждане на плода, съобщи Ройтерс, защото съгласно висшите магистрати това " опонира на конституцията ".

Конституционният съд бе сезиран от група депутати от ръководещата националистическа и консервативна партия " Право и правдивост ", съгласно които прекратяването на бременността поради увреждания на зародиша нарушава условието на конституцията за отбрана на живота на всяка персона. След като решението влезе в действие, абортите в Полша ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.

Това е " печален ден за правата на дамите ", написа в Туитър комисарят по правата на индивида към Съвета на Европа Дуня Миятович във връзка решението. " Отстраняването на основанията за съвсем всички законни аборти в Полша е еднакво на възбрана и нарушение на човешките права ", безапелационна е тя.

 

" Removing the basis for almost all legal abortions in Poland amounts to a ban and violates human rights. Today's ruling of the Constitutional Court means underground/abroad abortions for those who can afford and even greater ordeal for all others. https://t.co/fTp7VMyXhU
— Dunja Mijatovic (@Dunja_Mijatovic) October 22, 2020
 

Международни правозащитни организации и разнообразни сдружения, които се борят за правото на аборт, се оповестиха против по-нататъшното ограничение на абортите в Полша. Стотици  хора се събраха във Варшава, с цел да стачкуват против следващото потъпкване на правото на свободен избор на дамите в една от най-консервативните католически страни. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите.

 
Над 95 % от дамите, създали аборт, не съжаляват за избора си!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР