Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на

...
Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на
Коментари Харесай

КС реши: Отнемането на книжката за глоби е противоконституционно |

Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционно краткотрайното лишаване на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции, заяви правният уебсайт

Решението му на процедура ще направи безпредметни инспекциите по границата за дължими пътни санкции, които Министерство на вътрешните работи прави от предишното лято, защото с тях водачите единствено могат да бъдат осведомени какъв брой имат да дават, само че не и да бъдат задължени да го платят.

Конституционен съд към момента не е оповестил претекстовете за решението си, само че се чака причините му са са сходни с тези на двете висши съдилища, които остро подлагаха на критика опцията колата да бъде спряна от придвижване, а книжката краткотрайно отнета поради неплатени отговорности към КАТ. Върховният касационен съд посочи, че това в действителност е метод Министерство на вътрешните работи да си събира наложително вземанията и той е неприемлив и лимитира права и свободи на жителите. Върховният административен съд пък дефинира тази опция като произвол и уточни, че с нея се погазват правото на свободно напредване и на благосъстоятелност. Освен това уточни, че няма по какъв начин в закона да съществува сходна насилствена административна мярка, като каквато са представяни в ЗДвП отнемането на книжката и прекъсването на колата в тези случаи.

През ноември 2020 година Върховен административен съд разпореди на Министерство на вътрешните работи неотложно да приключи инспекциите за неплатени санкции на два гранични пункта с Гърция, защото с тях се нарушават правата на жителите. Върховните съдии взеха решение, че това, че страната не може да си събере санкциите, не е съображение да стопира хората на границата.

Министерство на вътрешните работи спря инспекциите на границата с Гърция, само че не приключи практиката, а в противен случай – реши да я регламентира с промени в правилника си.

Противоконституционните разпореждания

член 171, т. 1, б. „ д “ и т. 2, б. „ к ” от Закона за придвижването по пътищата

За обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата и за прекратяване на административните нарушавания се ползват следните насилствени административни ограничения:

т. 1. б „ д “ краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство на лидер, който ръководи моторно транспортно средство с наложено наказване санкция, незаплатена в периода за непринудено възнаграждение – до възнаграждение на дължимата глоба;

т. 2, б „ к “ краткотрайно прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство на притежател, който ръководи моторно транспортно средство с наложено наказване санкция, незаплатена в периода за непринудено възнаграждение – до възнаграждение на дължимата глоба;
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР