Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество дело, което

...
Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество дело, което
Коментари Харесай

Конституционният съд ще се произнесе по Истанбулската конвенция

Конституционният съд единомислещо позволи за разглеждане всъщност дело, което би трябвало да реши подхожда ли Истанбулската спогодба на главния закон у нас. То бе формирано по искане на  75 депутати от ГЕРБ, които настояха Конституционен съд да се произнесе за сходството на подписаната от България Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение с Конституцията.  Депутатите от ръководещата партия сезираха Конституционен съд, преди да внесат документа за ратификация в Народното събрание, като към настояването си  са приложили постъпилите позитивни и негативни мнения.

Междувременно обаче, вследствие на поредност митинги и интензивно неодобрение в обществените мрежи против конвенцията, Министерски съвет изтегли от Народното събрание плана за ратификацията на Истанбулската спогодба. Това породи правни съмнения отдръпването може да е съображение да не се образува дело от Конституционен съд. Чуха се обаче и експертни юридически отзиви, че изтеглянето на документа от Народното събрание е със силата на краткотрайно отсрочване, а подписът на България (одобрението от Министерски съвет) под конвенцията остава.

Докладчик по позволеното през днешния ден от Конституционен съд дело е някогашният народен представител от ГЕРБ, арбитър Анастас Анастасов.

Конституционните съдии задължават Министерски съвет да им даде решението на кабинета за отдръпване на плана за ратификация на конвенцията, както и превода на документа (б.р. един от главните мотиви за разгорелите се разногласия " за " и " срещу " ратификацията), с който министрите разполагат.

След като получат мненията на държавни институции, представители на правосъдната власт, академични преподаватели и неправителствени организации, КС ще се произнесе. Според осведомени еднопосочен отговор на въпроса е допустимо да бъде даден преди началото на лятната правосъдна почивка, заяви БНР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР