Конституционният съд допусна за разглеждане питането на бившия главен прокурор

...
Конституционният съд допусна за разглеждане питането на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

Конституционният съд позволи за разглеждане питането на някогашния основен прокурор Иван Гешев по отношение на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които беше въведен механизъм за следствие на обвинител №1 и беше свалено болшинството за освобождението му. Решението им всъщност обаче ще бъде взето на по-късен стадий.
Прочетете още
Няколко дни откакто Народното събрание изключително вкара в пленарна зала измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които на процедура се вкарва механизма за следствие на основния прокурор, Иван Гешев извърши заканата си и нападна текстовете пред Конституционния съд. В писмото си, някогашният основен прокурор подсещаше, че към този момент има призната законова рамка, съгласно която всеки обвинител у нас може да проверява основния прокурор. Гешев нападна и правилото, че може да бъде отхвърлен от поста с по-малко гласове, в сравнение с ръководителите на висшите съдилища у нас. Вносителите на законопроекта при гласуването му се мотивираха с другите функционалности и пълномощия, които имат тримата огромни в правосъдната власт.

В идващите месеци висшите магистрати би трябвало да решат дава отговор ли на Конституцията признатия механизъм за следствие на основния прокурор, както и дали е законно някогашният обвинител номер едно да е бил определен със 17 гласа, а освободен с 13, след смяна в закона.

Самият Иван Гешев разяснява проблема в обществената мрежа. 

В профила си във Фейсбук, някогашният основен прокурор написа, че " рекордно бързото ми премахване трябваше да изпревари произнасянето на Конституционния съд.  

 

И до момента в който Конституционният съд взема решение дали е законно отстраняването на Иван Гешев, изцяло легално в ход е към този момент процедурата по желание на идващия основен прокурор.

“Да, смятам, че това е процесуална спънка за продължение на процедурата във Висшия правосъден съвет. На идващия Пленум на Висшия правосъден съвет идната седмица, този въпрос ще бъде разискван и се надявам процедурата да бъде спряна ”, съобщи министърът  на правораздаването Атанас Славов.

В парламентарната правна комисия също нямат еднопосочно мнение

„ Това ще реши Висшият правосъден съвет. Това е единственият орган, който може да реши дали ще стартира нова процедура, следва да разберем, напълно. Защото тя предпоставя въпреки всичко и другите органи в правосъдната власт и те отначало да се изберат, членове на Висшия правосъден съвет, което, съгласно мен, е проблем ”, акцентира Стою Стоев, ръководител на парламентарната правна комисия.

„ Аз считам, че Висшият правосъден съвет би трябвало да се движи по решението, което е взел. Ако желае да го преразгледа, това е негова воля ”, уточни Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Заедно с механизма за следствие на основния прокурор, депутатите одобриха, че до три месеца би трябвало да се организира и избор за нов състав на Висш съдебен съвет.

„ Аз смятам, че би трябвало да се изчакат промените в Конституцията, тъй като те ще засягат структурата и действието на Висш съдебен съвет. Очакването е да бъде разграничен Висш съдебен съвет на Висш правосъден съвет и на Прокурорски съвет ”, съобщи Надежда Йорданова, народен представител от ПГ на Политическа партия – Демократична България.

Поредният невиждан правосъден казус Висшият правосъден съвет се чака да прегледа идващият четвъртък.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР