Конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство. Разговорите, които

...
Конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство. Разговорите, които
Коментари Харесай

Кирил Петков обеща да са готови другата седмица проектопромените в конституцията

Конституционната смяна би трябвало да събере оптимално огромно болшинство. Разговорите, които ще стартираме по самите текстове на експертно равнище, отново ще водим с всички партии, тъй като конституцията би трябвало да има оптималната поддръжка и всички партии, които могат да застанат зад тези промени, да бъдат част от това. Това съобщи в парламентарните коридори съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков малко откакто Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да вземат участие в предварителните диалози за промени в главния закон.

За сходни диалози ще поканим и Има Такъв Народ, и „ Възраждане “, всички партии, увери Петков.

„ Проектът, който се приключва, ще бъде подготвен до 10 дни. Другата седмица ще е подготвен “, увери той. Обсъжда се фигурата на основния прокурор – дали тя да бъде напълно отстранена, или пълномощията му да бъдат фрапантно орязани. В този формат не е работещ: 30 година непрекъснато има проблеми с основния прокурор и въздействието, което тази личност има в правосъдната система, посочи той.

„ От наша гледа точка се обследва напълно да бъде отстранена фигурата му. И с конституционалисти дали напълно, или да се орежат пълномощията “, добави Петков. До този миг мислим, че премахването му е най-хубавата стъпка, настоя той, само че посочи, че концепцията е една – да няма толкоз доста пълномощия.

Относно президентското несъгласие на Закона за правосъдната власт Петков разяснява, че сходни промени в действителност би трябвало да се случат по точния ред. Не може доста бързо сред първо и второ четене да се вършат. Ще призовем другите партии в този момент, като имаме несъгласие, да минем през целия развой “, сподели той. И дефинира като противоконституционна мярката, която не разрешава на магистратите да работят 2 година Има корекции, които би трябвало да се създадат, анонсира той идните промени./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР