Конституционната комисия заседава извънредно относно промените в основния закон.Депутатите решиха:

...
Конституционната комисия заседава извънредно относно промените в основния закон.Депутатите решиха:
Коментари Харесай

Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати и още - какво реши конституционната комисия?

Конституционната комисия заседава изключително по отношение на измененията в главния закон.

Депутатите взеха решение: с квалифицирано болшинство от 2/3 или 160 гласа ще може да се одобряват закони за избор на регулатори. За депутат ще може да бъде избиран български жител, който има и друго поданство, само че е живял последните 18 месеца в страната. Решението провокира диспути в комисията, на която участват и специалисти.

Проф. Екатерина Михайлова: учител по конситуционно право: ще има напън от избрани лица- за какво някой ще маже да стане народен представител или министър, а не арбитър. Решението е политическо.

Доц. Наталия Киселова: Защо тъкмо 18 месеца?

Гроздан Караджов- Има Такъв Народ: По-скоро би трябвало да се допусне до упражняването на власт. Двете поданства основават права и отговорности. Ако имаме двойно поданство с Руската федерация, тя ни афишира за вражеска страна и това провокира отговорности за съветските жители? И какво прави българският министър или депутат?

Атанас Славов - министър на правораздаването: Трябва да имаме поради следното. Последните 30 години забележителна част от българската национална общественост се намира в други страни. Трябва да отчетем, че когато една трета или една четвърт от българите са отвън страната, би трябвало да ги включваме в българския политически живот. Въпросът не и стоял за Кирил Петков, а е кардинален.

Председателят Радомир Чолаков гласоподава срещу с претекста, че няма точни данни какъв брой българи имат двойно поданство, какъв брой живеят в чужбина и къде живеят.

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС: Нямаме точни данни какъв брой българи имат двойно поданство, какъв брой живеят в чужбина и къде живеят в чужбина. Ще помисля за преходна наредба да се отсрочи влизането в действие на текст, до момента в който не разберем какъв брой българи има с двойно поданство, къде живеят. Докато българската страна не е подготвена аз не мога да поддържа този текст.

" Възраждане " участват на комисията, само че не се записаха със следния мотив:.

" Тези промени са във щета на българските жители. 13:39 Ще паднат в Конституционен съд всевъзможни решения ", сподели Златан Златанов от партията.

Условието за съществуването на държавното управление е конституционната промяна, уточни ръководителят на комисията Радомир Чолаков.

" В резултат на публичните полемики, които организирахме, вносителите редактираха редица оферти сред първо и второ гласоподаване, тъй че това, което ще видите в този момент е консолидираното мнение с включени всички уместни и градивни забележки по време на публичната полемика. Конкретно? Например за основния прокурор, за пълномощията на прокуратурата, по тази причина, че въпреки всичко се резервира общ орган за взаимоотношение сред двата съвета - прокурорския и висшия правосъден, във връзка с конституционната тъжба. Навсякъде бяха чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности ".

Промените не са радикални, увериха от ПП-ДБ.

" Има планувано общо заседание на Висш съдебен съвет и висшия прокурорски съвет - това е по този начин този формат на съдействие сред двата съвета, който всички желаеха и от страна на съдиите и от страна на прокурорите, и от страна на венецианската комисия. (Пресечка) връщат се указите на президента при назначение и освобождение на Върховен касационен съд и на вас и на основния прокурор, отпада опцията за втори мандат на същите тези на тези позиции. (Пресечка) Работята на Нс не може да бъде пленник на желанията на една трета от народните представители и би трябвало да се отпуши работата. Все отново един от главните цели е точно изменението в конституцията на актуалното болшинство ".

Един от текстовете, планувани в измененията - " Науката, образованието и културата са първостепенни национални полезности " също провокира въпроси:

Доц. Наталия Киселова - учител по конституционно право: Не е ли здравето първостепенно също? Защо не е в Конституцията?

Гроздан Караджов - Има Такъв Народ: Да отпадне този първи параграф, за дя може при друга корекция на Конституцията да се намерят точните думи. Като сме споделили първостепенни, да кажем кои са второстерепенни.

Радомир Чолаков- ръководител на конституционната камисия: Текстът става: " са национални полезности ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР