Депутатите от правната комисия се съобразиха с ветото на президента

...
Депутатите от правната комисия се съобразиха с ветото на президента
Коментари Харесай

Радев дава шанс на мнозинството в НС да работи без да погазва основни принципи на правовата държава

Депутатите от правната комисия се съобразиха с ветото на президента Румен Радев върху пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор. Така, два дни, откакто президентът върна Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, народните представители взеха решение законопроектът да бъде прегледан още веднъж. Самият Радев разяснява, че дава късмет на болшинството в Народното събрание да работи без да погазва основополагащи правила на правовата страна.

След предстоящото несъгласие на президента и съобразяването с него от депутатите Румен Радев разяснява, че един от главните правила, върху които се гради страната, е върховенството на главния закон. Той направи коментара си от видинското село Покрайна, където взе участие в обред по зарязване на лозята.

Начинът, по който бе изменена и по който бе брутално погазена единствено месец след тези промени, разкрива един обезпокоителен синдром, който от ден на ден превзема работата на Народното събрание и оттова се придвижва върху работата на други институции. Народно събрание е висшият, най-демократичният орган в една парламентарна република. Но това, че си на власт и че имаш болшинство, не значи, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всевъзможни правила, даже и самата Конституция ", съобщи Румен Радев, президент на Република България.

И предизвести:

" Оттук нататък всяко конституционно болшинство, всяка безпринципна и паянтова сглобка, може да трансформира и да прекроява главния закон съгласно своите настоящи ползи и зависимости. "

По думите на президента, претекстът за незабавна смяна на Конституцията не е правосъдната промяна:

" Ние не сме не запомнили също по този начин, че настървението за незабавна смяна на Конституцията с претекст правосъдна промяна с фокус отнемането, ограничението на пълномощията на основния прокурор, ние какво видяхме - че този претекст не е спазен, тъй като те върнаха пълномощията на основния прокурор и към този момент става все по-видно, че същинската цел на смяната на Конституцията не е била правосъдната промяна, а преодоляването на цялата власт. "

По думите му, президентството постоянно е готово за предварителни избори, в случай че се наложи, тъй като на процедура, следва държавното управление да подаде оставка и процедурата по връчването на мандатите се задвижва отначало.

По тематиката работиха В. Александрова, Ан. Каменова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР