Пръв с коментар за сезирането на Конституционния съд реагира премиерът

...
Пръв с коментар за сезирането на Конституционния съд реагира премиерът
Коментари Харесай

Политически реакции заради оспорването в съда на промените в Конституцията

Пръв с коментар за сезирането на Конституционния съд реагира министър председателят Николай Денков. Според него президентът е заинтригувана страна във връзка с конституционните промени, свързани със служебните държавни управления. Денков разяснява още, че политическите сили в Народното събрание са били длъжни да намерят подобаващ баланс и те са го създали по метод, който считат за верен.



От ГЕРБ-СДС не са сюрпризирани от хода на президента и считат, че е добре измененията в Конституцията да бъдат подложени на сериозния разбор на Конституционния съд.

От ПП-ДБ И Движение за права и свободи, които поддържаха измененията, през днешния ден не разясниха.

Според премиера, президентът Румен Радев има проблем с ограничението на правата му и по тази причина нападна конституционните промени. Денков счита, че единствено Конституционният съд може да се произнесе във връзка с измененията в главния закон на страната.

" Президентът е заинтеросована страна поради измененията, свързани със служебните държавни управления. Всеобщо е мнението на политическите сили, които поддържаха измененията в Конституцията, че беше нужна смяна, както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, по този начин и във връзка с статута на служебните държавни управления, които се оказаха без парламентарен надзор дълги интервали от време ", уточни Николай Денков, министър-председател.

" Президентът явно има проблем в това отношение, тъй като се лимитират избрани права, с които беше злоупотребено през последните две години ", заключи министър председателят.

От първата политическа мощ в Народното събрание разясниха, че за тях не е изненада, че президентът сезира Конституционния съд. Според ГЕРБ причините на президента в огромна степен се припокриват с тези на партиите, които бяха срещу конституционната промяна - Възраждане, Българска социалистическа партия и ИТН.



" Произнасянето на Конституционния съд е значимо освен от правна страна по отношение на санирането и стабилизирането на признатите промени и допълнения на Конституцията, само че и ще способства за понижаване на остротата на политическия спор и за в бъдеще, и за тогава, когато следва да бъде обсъждано и одобрявано заканодотелство, учредено точно на тези промени ", разяснява Рая Назарян-депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ разчитат на сериозния разбор на Конституционния съд, с цел да има доверие в направените промени и чакат решение не по-рано от шест месеца.

" Конституционният съд е може би най-авторитетният, точно тъй като се занимава с нашия висш закон -Конституцията и в този смисъл постоянно е добре, когато бъдат признати едни промени на Конституцията, те да бъдат подложени на този сериозен разбор, на този влиятелен съд, който би трябвало да е най-компетентен, с цел да може да се реализира едно по-голямо доверие и една по-голяма непоклатимост на осъществените към този момент конституционни промени ", добавя Рая Назарян-депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР