Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че има ход назад,

...
Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че има ход назад,
Коментари Харесай

Конституционален професор: Закриването на руското посолство у нас е последна стъпка преди война

Конституционалистът проф. Пламен Киров е безапелационен, че има ход обратно, с който да избегнем закриването на съветското посолство. Нотата за изгонването на съветските дипломати е връчена нелегално. Затова, по думите му, външната министърка в оставка Теодора Генчовска може да я изтегли незабавно след завръщането си от Мадрид и да анулира този акт. Закриване на посолство е последната стъпка преди оповестяване на война, разяснява някогашният парламентарен арбитър. Редът за оповестяване на личност нон грата на чиновници на посолство с дипломатически имунитет минава първо през предложение на прокуратурата до министъра на външните работи, а обвиняването у нас е научило от медиите, добави юристът.

- Президентът сподели, че не е получил отчет от ДАНС за желанието да се гонят съветските дипломати и заключи, че страната се ръководи по " някакви паралелни механизми ", а не " по институционален път ". Ако в действителност решението е взето еднолично от премиера в оставка, имаме ли осъществено престъпление, и надлежно - следва ли глоба?

- Вижте, той не беше осъден за това, че излъга, че е и канадски жител. Никой не нападна неговите решения, като министър, по времето, когато той беше с двойно поданство, като оскъдни пред Върховен административен съд. Очевидно ние сме нация, която търпи безвластие. Важното е никой да не носи отговорност, пък станалото, станало. Това е нашата нация и по тази причина в България в никакъв случай няма да има правова страна.

- Докато беседваме, се разбра за протестна нота на посолството на Руската федерация, която упорства да спрем отзоваването на дипломатите, другояче закрива посолството?

- Да, в този момент ми споделят, че съветската страна ще закрие задачата си, което значи разкъсване на дипломатически връзки с РФ, в случай че не бъде оттеглена нотата за преследване на съветските дипломати. Когато се скъсват дипломатически връзки, идната стъпка е оповестяване на война.

- Има ли метод да създадем ход обратно?

- Има, несъмнено, защото тази нота е връчена нелегално - защото няма правно съображение, министърът на външните работи, след идването си от Мадрид, може да отдръпна тази нота със собствен акт. Тъй като зам. външен министър не е акредитиран да връчва такава нота, затова тази нота е без съображение, и министърът, въпреки и в оставка, е в своите пълномощия, може да преоцени акта и да отдръпна нотата за изпъждане на съветските дипломати. И то освен дипломати, се оказа, ами и механически състав.

- В това число готвачът и водачът на посланичката.

- Ама водачът няма дипломатически имунитет. Ако той е разузнавач и ние имаме данни, че е разузнавач, ние би трябвало да го съдим. И той не може да бъде разгласен за личност нон грата, тъй като той няма дипломатически имунитет. Ние разгласяваме дпломати за личност нон грата, защото те имат дипломатически имунитет. И каквито и шпионски дейности да са направили против Република България, освен това потвърдени, ние не можем да ги съдим. И по тази причина ги гоним от страната. А механически лица без имунитет, ние можем да ги задържим, да ги проверяваме и да внесем обвинителен акт. И в случай че съдът реши, че те в действителност са правили закононарушение против България, ще ги осъди и те ще си изтърпят наказването. Очевидно, че няма такива данни. Ако имаше, трябваше да са ги дали на основния прокурор. И той щеше да предложи на министъра на външните работи лицата с дипломатически имунитет да бъдат изгонени от страната, а за останалите, които нямат имунитет, основният прокурор трябваше да реши дали да внесе обвинителен акт в съда за осъществени закононарушения против нашата страна. Това е редът.

- Прави усещане, че при предходни сходни шпионски кавги, постоянно прокуратурата е излизала с информация и публично известие за уличените в шпионаж?

- Винаги, това е редът. А основният прокурор схваща от медиите, че ние сме ги оповестили за личност нон грата.

- Тоест, това решение на Кирил Петков е невалидно?

- Невалидно е, тъй като няма отчет на ДАНС и на другите специфични служби, в който да се споделя, че има такава активност. В тази страна в никакъв случай няма да има господство на правото, защото всеки, който е облечен в малко власт, я упражнява, както откри за добре, прави беззакония и никакви последици не настъпват.

- Вие по какъв начин коментирате обвиняванията на Политическа партия и Българска социалистическа партия, че президентът е нарушил конституционната процедура, като е отменил консултациите с тях?

- Нищо не е отменил и нищо не е нарушил. Той си преценя в какво време, по кое време да извърши тези съвещания. Той би трябвало да извърши съвещания с всички ПГ, само че когато някоя от парламентарните групи не желае да води съвещания, той не може да я задължи. Следователно, не може да ги чака. Той си преценя ии в тозии исмисъл, той не е нарушил Конституцита.

- Не може партията да каже на президента " през днешния ден не ми е комфортно, на следващия ден ми е комфортно "?

- Ама те могат да кажат, че към Нова година им е комфортно.

- Ще има ли кабинет в границите на този парламент, или отиваме към предварителни избори?

- Струва ми се, че към този момент е нереалистично да се чака, че ще има кабинет в границите на това Народно заседание и предварителните избори, сякаш, са ни вързани в забрадка, в една доста неприятна икономическа ситуаци, в една доста неприятна политическа обстановка, а както се вижда - в още по-лоша интернационална обстановка. И то, с помощта на един самовлюбен фанатик, който обитава по случайност във властта.

- Вие очаквате ли прокуратурата да се намеси, откакто доскоро описахте какъв е редът за отзоваване на упрекнати за шпонаж?

- " Не мога да давам препоръки на прокуратурата, само че ми се коства, че тя остана последната бариера против властта в тази страна ", споделя проф. Пламен Киров пред Dir.bg.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР