Консерватор, привърженик на християнските ценности и противник на миграцията -

...
Консерватор, привърженик на християнските ценности и противник на миграцията -
Коментари Харесай

Жужана Селени: С избора на Марки-Зай за първи път опозицията в Унгария диктува дневния ред

Консерватор, последовател на християнските полезности и съперник на миграцията - тези характерности умерено могат да бъдат свързани с унгарския министър председател Виктор Орбан. Но това са и качествата на политика, който ще се опита да го победи на идните през април парламентарни избори. Името му е Петер Марки-Зай - сигурно преди предварителните вътрешни избори на унгарската съпротива никой отвън рамките на страната не беше чувал за него. Именно той беше определен за претендент за министър-председател на обединяването от шест опозиционни партии от съвсем целия политически набор. Въпреки разликите си, те се сплотиха и проведоха първите в историята на Унгария първоначални избори по сходство на тези в Съединените щати.

Кой е Петер Марки-Зай , за какво той съумя да победи любимеца за първичните избори - кмета на Будапеща Гергей Карачон, или пък заместник-председателката на Европейския парламент - българката Клара Добрев? 

БНР потърси за коментар някогашния народен представител от " Фидес " - Жужана Селени. Тя е дружно с Виктор Орбан от основаването на " Фидес ", знае по какъв начин работи партийната машина на ръководещите в Унгария, само че напуща орбановата партия и се причислява към опозицията по време на втория му премиерски мандат.

Католик, татко на 7 деца - изненада ли е успеха на Петер Марки-Зай на първичните избори в Унгария, изключително като се има поради, че зад него не стои партийна машина?

" Точно по този начин е. От локалните избори преди година и половина, когато унгарската съпротива за първи сплоти сили и съумя да победи няколко претендента на ръководещата партия Фидес, множеството изследвания на публичното мнение посочваха, че най-харесваният опозиционен политик е Гергей Карачон - кметът на Будапеща. Очевидно, неговата победа на локалния избор беше огромната вест преди година и половина. Той беше считан за най-вероятният претендент за министър-председател, който да се изправи против Виктор Орбан.

Защо тогава Петер Марки-Зай съумя?

" Очевидно Марки-Зай е изненада за всички, даже за " Фидес ", които чакаха Карачон да завоюва. Знаем това, тъй като те водеха извънредно отрицателна акция за оклеветяване на Карачон през последните 3-4 месеца. А и имаше общо 5-ма претенденти за лидерското място в опозицията.

Има редица фактори за триумфа на Марки-Зай. Първо той не е типичният претендент на левите. Както казахте, има минало на католик и реакционер, което за мнозина е присъщо на един характерен претендент на " Фидес ". Но той към този момент пожъна триумф на локалния избор в град Ходмезовашархей.

Мисля, че фактът, че не е типичният претендент на опозицията, явно е доста значим фактор за избора му.

Друга причина е, че той е доста харизматичен политик - в случай че го чуете да приказва, ще видите, че има интензивно и мощно лъчение, което е значимо в политиката.

Но най-важният фактор е, че той е съпротива на опозицията. През последните 10 години унгарската съпротива нямаше триумфи. Победата на Марки-Зай демонстрира, че хората желаят нещо друго, а той е единственият новобранец измежду претендентите. Подобна наклонност може да се следи и в доста други страни - постоянно политически новобранци, политици, които се афишират против статуквото, жънат победи, тъй като хората главно са изтощени от политическия хайлайф ".

Фактът, че Марки-Зай е кмет на град с малко над 40 000 души население, значи ли, че той ще може да активизира гласоподаватели и от провинцията, където поддръжката за Фидес по традиция е най-силна?

" Най-много гласове за Марки-Зай пристигнаха от столицата Будапеща. Но той е кмет на дребен град и наподобява доста на човек от провинцията. Не въплъщава градския политик като останалите.

Но и гласоподавателите в Будапеща желаеха нещо друго. Те решиха деликатно кой би имал най-големи шансове против Орбан. Вече няколко години сегашният министър председател води доста мощна антилиберална акция и нормално се цели против леви, зелени и либерали в Унгария, а и в Европа като цяло.

Марки-Зай просто не е подобен. Той получи най-вече гласове от Будапеща, само че това се дължи на по-високата изборна интензивност в столицата спрямо провинцията. Но Петер Марки-Зай има огромна поддръжка и отвън огромните градове, а той произлиза точно от подобен район ".

Досегашните офанзиви на ръководещата партия Фидес против опозицията явно няма да работят против Петер Марки-Зай - упрекваха ги, че са сътрудници на Джордж Сорос, че поддържат миграцията и по този начин нататък. Кои са обаче слабите места на Петер Марки-Зай?

" Очевидно е, че сега във Фидес са много комплицирани. Ще ви опиша една смешна история - по една спортна телевизия пускаха политически рекламни клипове. До преди една седмица всички тези клипове бяха ориентирани против Гергей Карачон.

Сега към този момент няма нищо такова - това в действителност демонстрира, че " Фидес " би трябвало да измисли нови рекламни послания - всичко, което споделяха през последните години към този момент няма резултат против Марки-Зай. Ще би трябвало да проявят творчество и да решат по какъв начин да го нападат.

Всички чакаме извънредно мощна отрицателна акция, тъкмо както е било в Унгария през последните 12 години. В някои случаи тези акции бяха опустошителни. Например те в действителност съумяха да деморализират Гергей Карачон - в този случай Фидес съумя и беше ясно, че кметът на Будапеща не може да пожъне добър резултат на избори, тъй като кампанийните трикове на " Фидес " съумяха.

Да, в този момент Фидес мълчи, нищо не споделят. Изчакват и може би би трябвало да измислят нещо - не знаем още какво тъкмо ще извадят против Петер Марки-Зай, само че всички в Унгария чакат отрицателна акция ".

 Петер Марки-Зай /ЕПАБГНЕС/

Като се има поради, че Петер Марки-Зай е много некомпетентен в политиката - ще може ли той да сплоти тези 6 опозиционни партии, които са от всички цветове на политическия набор?

" Консолидирането на шест партии е огромно предизвикателство за който и да е. Със сигурност няма да е елементарно за Петер Марки-Зай, който е новобранец. Но аз съм сигурна, че опозиционните партии ще останат обединени, тъй като дадоха обещание това на гласоподавателите. Би било недопустимо за последователите им, в случай че някоя от партиите не сътрудничи в този съюз.

Опозицията ще успее да води обща акция, ще съумеят да активизират последователите си и Марки-Зай ще е отпред на тази коалиция.

Бих споделила, че има различен риск, с изключение на да се резервира обединението на опозиционните партии и това е фактът, че успеха на Марки-Зай на първичните избори е резултат от огромно вдъхновение. Много младежи гласоподаваха за него. Изненадващо е първо: какъв брой млади участваха във вота, и второ: какъв брой огромна част от тях избраха Марки-Зай.

Знаем, че вотът на младите е доста нежен. Техните убеждения не са трайни. Сега претендентът на опозицията получава поддръжката на едно потомство, на което в действителност му е омръзнала " Фидес ". Но тази известност може да доста бързо да се изпари, в случай че хората бъдат разочаровани. Така, че рискът и дали Петер Марки-Зай може да задържи известността си ".

Победата е на младежите, сподели Петер Марки-Зай незабавно след оповестяване на резултатите. Тези първоначални избори са казус в Унгария и в тях участваха над 800 000 души или 10% от гласоподавателите в Унгария. Какви са изгодите от този развой за унгарската народна власт?

" Първичните избори несъмнено са триумф, и то освен, тъй като участваха 10% от гласоподавателите, а и тъй като гласът си дадоха съвсем 16 % от хората, които нормално отиват до урните. Това е огромно присъединяване за сходен невероятен развой за унгарската политика.

Но от средата на лятото до в този момент унгарската политика се въртеше към първичните избори, главният политически спор беше за избора на претендент за министър-председател, както и за претенденти за мажоритарния избор в 106 изборни региона. 6-седмичен развой, два тура, имаше интензивна акция доста диспути - това не се е случвало в Унгария от 12 години.

Това е невероятна готовност, само че публичните медии не споделиха даже и думичка за целия този развой. Това, обаче, не значи, че хората не знаят, какво се случва. Така, че от дълги години за първи път опозицията можеше да постанова политическия дневен ред. Това е един от резултатите на първичните избори - унгарската съпротива най-накрая се качи на сцената на унгарската политика ".

Може ли да се каже, че това е началото на края на Виктор Орбан?

" Очевидно има отмалялост измежду унгарците от политиките на Виктор Орбан и има математически късмет той да бъде надвит на парламентарните избори през 2022.

Но би трябвало да сме наясно, че " Фидес " е към момента доста мощна, изключително в селските региони. Първичните избори демонстрираха, че мобилизацията на гласоподавателите в дребните обитаеми места беше минимална и опозицията не доближава до всяко село в Унгария, а " Фидес " има мощно наличие на всички места.

Фидес има доста запаси, господства публичните медии, има огромно въздействие и върху частните, което е незаместим запас. Фидес има и доста пари. Управляващата партия има голям бюджет за политически акции - разликата сред бюджета на " Фидес " и на цялата съпротива е 100 пъти.

И несъмнено, има доста законови трикове, които " Фидес " може да приложи. Вече знаем, че изборният кодекс в Унгария доста изкривява действителната картина и обединената съпротива би трябвало да завоюва най-малко 53-54%, с цел да може да има болшинство в Народното събрание. Освен това този кодекс може въпреки всичко да претърпи още промени - " Фидес " има безусловно болшинство в Народното събрание, може да промени изборното законодателство, закона за партийното финансиране и така нататък През годините научихме, че " Фидес " ползва безотговорно законовите си трикове и това е огромно предизвикателство за опозицията. Но има предизвикателство и за " Фидес ", и ръководещите могат да подхващат ходове, които даже не можем да си представим към този миг ".  

Интервюто на Тоня Димитрова с Жужана Селени в предаването " Събота 150 "  можете да чуете от звуковия файл.

 Виктор Орбан /ЕПАБГНЕС/
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР