Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис спечели националните избори и

...
Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис спечели националните избори и
Коментари Харесай

Повлия ли влаковата катастрофа в Гърция върху парламентарните избори в страната?

Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис завоюва националните избори и разгласи огромната победа на партията си, като я дефинира като „ политическо земетресение “ . Неговата дясноцентристка партия „ Нова народна власт “ получи съвсем 41 % от гласовете , което е с пет места по-малко от нужното болшинство. Лявоцентристкият му конкурент Алексис Ципрас , чиято партия „ Сириза “ получи поддръжка едвам от 20% , го поздрави сърдечно, предава „ BBC “.

Мицотакис съобщи, че резултатът демонстрира, че гърците са дали на партията му утвърждение за мандат за четиригодишно държавно управление.

„ Хората желаеха да изберат Гърция, ръководена от държавно управление на болшинството и от „ Нова народна власт “ без помощта на други “, сподели още министър председателят в победната си тирада.

Часове по-рано ликуващи последователи на партията се събраха в Атина , демонстрирайки насладата си от предварителните резултати, които демонстрираха, че се чака грандиозна успеха за „ Нова народна власт “ . С излизането на резултатите обаче стана ясно, че предизборните изследвания са подценили разликата от 20 пункта сред двете съществени партии. Партията на Мицотакис завоюва 146 места , с пет по-малко от нужните 151 места за болшинство , с което да сформира държавно управление. Картата на вота на Министерството на вътрешните работи демонстрира, че всички изборни региони в Гърция, като се изключи един, са оцветени в синьо в интерес на „ Нова народна власт “. Изказванията на премиера бяха възприети като индикация , че към този момент той няма блян да дели властта с друга партия , а ще отиде на втори избори в края на юни, когато спечелилата партия ще получи спомагателни места.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще му предложи мандат за сформиране на коалиция , който той евентуално ще откаже. След това тя ще го съобщи на идващите две партии, а в случай че и това не се увенчае с триумф, ще бъде формирано служебно държавно управление до провеждането на нови избори.

Резултатът от актуалните избори е голям неуспех за водача на „ Сириза “ Алексис Ципрас , който дефинира представянето на партията си като „ извънредно отрицателно “ . Той пристигна на власт през 2015 година, като организира акция против строгите икономии, планувани в интернационалните избавителни стратегии, само че в последна сметка се съгласи с настояванията на кредиторите. Дясноцентристката партия ръководи Гърция през последните четири години и може да се похвали, че растежът на страната през предходната година е бил близо 6%.

Наскоро Мицотакис съобщи пред народа, че може да му се има вяра , че ще насочи гръцката стопанска система в вярната посока и ще затвърди досегашния напредък . Както наподобява, гърците са реагирали позитивно на неговите обещания.

Мицотакис произлиза от една от най-влиятелните политически династии в Гърция . Баща му Константинос Мицотакис е бил министър-председател при започване на 90-те години, сестра му Дора Бакоянис е била министър на външните работи, а синът ѝ Костас Бакоянис е актуалният кмет на Атина.

Железопътната злополука през февруари, която засенчи предизборната акция, в последна сметка не изигра осезаема роля за резултата. При злополуката починаха 57 души, доста от които студенти. Опозиционните партии акцентираха нещастието като симптом за неработеща страна , която е била срината до основи след години на икономическа рецесия и незадоволителни вложения.

Гръцките жители имат право да гласоподават след навършване на 17-годишна възраст, като първичният разбор на гласуването, направен от гръцката телевизия, сочи, че 31,5% от гласоподавателите на възраст сред 17-24 години са подкрепили „ Нова народна власт “, което е с съвсем три пункта повече от поддръжката за „ Сириза “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР