Конкурентните на България пазари прилагат нови стратегии, за да преодолеят

...
Конкурентните на България пазари прилагат нови стратегии, за да преодолеят
Коментари Харесай

Николина Ангелкова предупреди: Зимният туристически сезон ще е тест за възстановяването на сектора у нас

Конкурентните на България пазари ползват нови тактики, с цел да преодолеят следствията от коронавирус рецесията и провокациите на повишаващите се цени

„ Позитивните резултати, които бяха регистрирани за летен туристически сезон 2022, не минимизират провокациите пред сполучливото осъществяване на зимния сезон тази година. Около този извод се сплотява международната туристическа общественост след извършени редица разбори и изследвания. България не прави изключение “. Това установи Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020 г.) и някогашен заместник-председател на Комисията по туризъм в 47-ото Народно заседание, след присъединяване си в интернационалния конгрес A World for Travel, в Ним, Франция, както и на Международната конференция по вложения в туризма в Лондон, Англия, която се организира в границите на WTM. Според показаните трендове за развиването на бранша има оптимизъм за цялостното му възобновяване. „ Проучване на IATA сочи, че след коронавирус рецесията 11 от 12 пасажери, които употребяват въздушен превоз, декларират предпочитание и подготвеност още веднъж да пътуват “, оповестява Николина Ангелкова. Очакванията са за повишаване на цените за крайните клиенти във въздушния превоз, освен поради новите стопански действителности, само че и поради условия за внедряване на зелени политики в авиацията, които ще оскъпят туристическия артикул. „ В този смисъл е значимо още веднъж да разгледаме опциите за поддръжка на чартърните полети, която предходния 47-ми парламент стопира и не продължи мярката 35 евро на седалка “, разяснява още Ангелкова.

В България това лято туристическият бизнес съумя да притегли повече задгранични туристи от Румъния, Полша и Германия, като осъществяваме и растеж на пазарите Англия, Израел, Словакия и Полша. Все още обаче най-оптимистичните упования са за към 80% туристопоток спрямо 2019 година, когато посрещнахме над 9 милиона задгранични туристи. „ На този декор българските зимни курорти чакат своя късмет за повече гости тази зима след двете сложни минали години на пандемия “, разяснява Николина Ангелкова. Добрите вести за практикуващите зимни спортове от Боровец, Бански и Пампорово, че цените на ски картите няма да бъдат повишавани или най-малко не значително.

След рестриктивните мерки в потенциала поради коронавирус пандемията две следващи години, ски курортите в Европа през днешния ден са подложени на следващото предизвикателство – непрекъснато повишаващите се цени силата, както и инфлацията. Така да вземем за пример курортите във Франция ще се стремят да понижат потреблението на сила и обмислят по какъв начин да посрещнат нарасналите си разноски. Сметката за сила съставлява приблизително 5% от бюджета на френски ски курорт, като в актуалната обстановка и повишаване този % може да се усили до 25%.

Някои ски курорти в Европа ще бъдат по-малко наранени от рецесията, защото употребяват възобновими източници на сила. През 2006 година Serre Chevalier в южните френски Алпи заявява, че ще създава 30% от личната си консумация на сила до 2023 година Сега са постигнали тази цел. „ Подобни вложения са опция и за българските зимни курорти, които биха могли чрез Плана за възобновяване и резистентност да получат финансиране за построяването на мощности в хотелските бази, както и спомагателни действия за енергийна успеваемост в постройките “, разяснява Ангелкова.

В Австрия поръчката е, че могат да понижат потреблението на сила с 10%. Това ще стане посредством стартиране на по-малко лифтове и анулация на нощните ски, които изискват прожектори. Очаква се цената на ски картата да се увеличи.

В Италия цените също се чака да се повишат през зимата. Съобщава се, че в някои ски зони цените на силата ще се утроят, тъй че цената на ски картата ще се увеличи. Настаняването евентуално ще бъде по-скъпо, защото хотелите и жилищата заплащат повече за отопление и осветяване.

Единствено в Швейцария за в този момент няма данни за фрапантно нарастване на цените на въжен превоз картите този сезон. Там курортите ще се опитат да понижат потреблението на сила с до 20%. Асоциацията на операторите на ски лифтове сега преглежда ограничения за икономисване на сила. Те включват прекъсване на някои ескалатори в лифтовите станции. Смята се, че нощното каране на ски в част от швейцарските курорти ще бъде спряно за сезона. Ски секторът употребява 0,34% от цялата сила в Швейцария.

В Гърция държавното управление стартира поредни стъпки в посока удължение на туристическия сезон и през зимата. „ Водещите български курорти също имат капацитет за удължение на сезона, като това ще ни приближи до крайната цел – превръщането на България в туристическа дестинация 4 сезона “, разяснява още Ангелкова.   

За да реализира това държавното управление в южната ни съседка отпуснака средства, с цел да може Гърция да бъде разпространявана посредством взаимна реклама с самолетни компании и туроператори до март 2023 година „ В най-спешен порядък би трябвало да бъдат увеличени средствата за национална реклама на България най-малко 3 пъти от настоящия бюджет за първите 24 месеца като задачата е да доближат 34 милиона лева, с цел да запазим и увеличим нашите позиции поради дейната политика на директните ни съперници в бранша “ добавя Ангелкова. 

Правителството на Гърция има намерение да обезпечи спомагателни тласъци за удължение на туристическия сезон посредством вътрешен туризъм и разгласи, че програмата „ Туризъм за всички “, която предлага субсидирани почивки на гърците, ще бъде разширена, с цел да обхване още 200 000 нови бенефициенти.

„ В тази несигурна политическа конюнктура в България основно за бранша е Данък добавена стойност ставката за туристически услуги от 9% да бъде продължена посредством решение на Народното събрание, както и приемане на характерните закони и наредби по този начин, че туристическите предприятия да могат да имат достъп до средствата за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност “, безапелационна е Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова е министър на туризма в две държавни управления на Бойко Борисов (2014-2017 и 2017-2020). Преди това е заместник-министър на Министерство на регионалното развитие (2011-2013) и длъжностен министър на превоза (2014 г.). Народен представител в 44-то, 45-то, 46-то Народно заседание и заместник-председател на Комисията по туризъм в Народно събрание в 47-мия парламент на Република България. Възпитаник на Harvard Business School по програмата за управителни фрагменти „ Развитие на лидерски умения “. Магистър по право в УНСС. Притежава специализации по финансово ръководство на структурните фондове на Европейски Съюз, районна политика и ръководство от Института по обществена администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна промяна в Нант, Франция. През 2014 година е определена за едни от 214 млади международни водачи от общността на младите международни водачи към Световния стопански конгрес в Давос, а 2 години по-късно е наградена от президента на Италия с най-високото отличие, което се присъжда на чужденци – „ Stella di Italia ”. Владее британски, италиански, испански, френски и съветски език.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР