Конкретиката на българското здравеопазване ми е ясна и това ми

...
Конкретиката на българското здравеопазване ми е ясна и това ми
Коментари Харесай

Здравният министър Хинков си тръгва след ротацията, говорил с премиера

„ Конкретиката на българското опазване на здравето ми е ясна и това ми даваше известно успокоение първоначално, само че не предвидих неща, които се случиха по-късно по време на мандата “. Това съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков пред дни.

Директорите на 10 огромни и 14 по-малки български лечебни заведения претърпяха трагични 24 часа - в петък на уеб страницата на Министерство на здравеопазването се появиха заповеди, с които министър Христо Хинков афишира състезания за препоръки на шефове в здравни заведения.

Този ход на 70-годишния психиатър е изненадал за повторно сътрудниците му в Министерски съвет в границите на седмица, защото преди този момент фрагментът на Демократична България разгласи обществено, че ще се отдръпна и от министерския пост.

" Общо взето, съм работил в синхрон с политическата мощ, която ме е издигнала. Не беше доста правилно това, което излезе в медиите. Не съм споделил, че нямам поддръжка от силата, която ме е издигнала. Казах, че нямам чувството за политическа поддръжка, откакто изтече този мандат и нещата бъдат поети от друга мощ ”, изясни Хинков пред БНР, като даде да се разбере, че има поради ГЕРБ.

" Взел съм решение, че би трябвало да се отдръпва след ротацията. Говорих и с премиера. Обясних моите претекстове ", сподели той.

Като образец за липса на политическа поддръжка той даде още веднъж случая с „ Пирогов “ и съответно намесата на законодателната власт в дейностите на изпълнителната.

„ Аз си давам сметка, че с решението на Здравната комисия, което беше да си отдръпва заповедта за уволнението на шефа на „ Пирогов ”, аз в действителност съм получил избор на съмнение от страна на Здравната комисия, в която болшинството е от ГЕРБ “, сподели проф. Христо Хинков и добави: „ Това единствено по себе си е почтено за сериозен разбор, за това, че българската народна власт явно има проблем, когато здравната комисия, парламентарната комисия, разпорежда на министъра да си отдръпна дадена заповед, която е напълно в прерогативите на министъра “.

Той разяснява и поисканата му оставка от ръководители на клиники и отделения в " Пирогов ", които оповестиха, че снемат доверието си от проф. Хинков поради " непреставащия напън през медиите за случая Даная ".

" Това е доста необичайно. Тези хора белким не виждат действителността и положението на болничното заведение, " добави той.

Опитах се да обясня, че бъдещето на тази болница е много проблематично с този голям заем, който имат, уточни още проф. Хинков.

В подтекста на този случай министърът уточни здравната комисия като център на власт, който размива границите на разделянето на управляващите.

Той се спря и на различен случай, който уточни като образец за липса на политическа поддръжка – решението на Народното събрание, с което не бе признат мораториумът за нови лечебни заведения и нови действия до влизането в действие на новата Национална здравна карта. Пример за политическо въздействие върху процесите в бранша е и обстановката към шефа и подуправителя на НЗОК, уточни проф. Хинков.

„ Аз не мога да си обясня за какво би трябвало да се въздейства върху избора на шеф на касата и подуправител “, сподели той и напомни: „ Когато беше въведена тази здравноосигурителна промяна в България през 2000-2001 година, Здравноосигурителната каса беше една обществена институция, която имаше Събрание на представителите, имаше Управителен съвет, той излъчваше ръководител на Касата. Тя се регистрира, несъмнено, пред Народното събрание, имаше Контролен съвет. Тоест беше основана по модела на едно обществено дружество. Сега тя е съвсем изцяло одържавена, “ изясни министърът.

В петък Хинков разгласи състезанията за нови шефове на 10 огромни и 14 по-малки лечебни заведения. Определя и най-късия период за подаване на документи съгласно закона - 15 дни. Вероятно министърът, който има намерение да освободи поста, е имал желание да направи промените до началото на февруари - месец преди ротацията, разясняват осведомени.

Какво се е случило обаче в границите на този финален работен ден в петък, не е ясно, само че късно вечерта импровизирано от ведомството на Хинков служители са съобщили на шефовете в 10-те огромни лечебни заведения, че състезанията се отсрочват.

Христо Хинков на процедура оваканти по персонална самодейност поста на здравен министър преди ротацията на министър председателите Николай Денков и Мария Габриел.

Според източници от държавното управление ръководещата коалиция е била сюрпризирана от неговите дейности и изказвания, тъй като не е имало планове да се търси нов титуляр за здравен министър.

Проф. Хинков през последния месец влезе в остра битка с екипа на " Пирогов ", искайки промяна на шефа доктор Валентин Димитров след одит на публичните поръчки в болничното заведение. Той обаче получи поддръжка в Народното събрание, а от " Пирогов " желаеха оставката на министъра.

В същото време шумно огласената инспекция на министерството по проблема " Майчин дом " и сигналите против шефа му проф. Иван Костов, с които стартира късият управнически мандат на министъра, " замръзна ".

В последна сметка проф. Христо Хинков обществено разгласи, че се кани да се раздели с поста поради “прекалената политика в опазването на здравето ”, а от понеделник не е на работа за седмица, като не стана ясно дали е в командировка в чужбина, или в отпуск.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР