416 деца без родители и близки са влезли нелегално в

...
416 деца без родители и близки са влезли нелегално в
Коментари Харесай

Над 400 непридружени деца бежанци са влезли у нас от началото на годината

416 деца без родители и близки са влезнали незаконно в страната ни от началото на годината по данни на Министерство на вътрешните работи. България е измежду европейските страни, в които са настанени максимален брой непридружени деца бежанци. Днес беше открита сигурна зона за такива деца в най-големия у нас Регистрационно-приемателен център за бежанци в град Харманли.

12-годишният Мохамед от Сирия е едно от стотиците деца, минали границата без фамилията си. От 6 месеца той е в центъра в Харманли.

" Дойдох тук с група хора, бях самичък, без моето семейство. Правих събиране на семейство и очаквам единодушие за събиране и идва моето семейство тук ", описа Мохамед Али.

В предпазената зона в този момент са настанени 50 деца. Голяма част от мигрантите влизат у нас без документи, а да се откри личността им не е елементарно. Често младежите се показват за ненавършили 18 години.

" Изключително мъчно е установяването навръх това събитие, дали едно лице е нeпълнолетно или не, защото отговорността е друга ", съобщи Калин Стоянов, длъжностен вътрешен министър.

" При подозрение за тяхната идентичност се назначава експертиза в медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. По костните индикатори на китката може да се дефинира почти възрастта на лицето ", сподели Николай Николов, шеф " Миграция " в Министерство на вътрешните работи.

12 000 са жителите на трети страни, създали опит за нелегално прекосяване на границата от началото на годината, за същия интервал на предходната година - те са 42 000. Въпреки че понижават, провокациите пред страната ни остават, изключително след приемането на новия пакт за миграция.

" С пакта се слагат още по-сериозни условия пред страната, тъй като тук на границата ще би трябвало да бъде осъществено на процедура всичко - от идентификацията на влизащите мигранти до вероятно тяхната проверка ", съобщи Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Според Йотова правилото на взаимност и релокация няма да проработи и значително страни ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да одобряват мигранти.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР